Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului (GDTH) va intra în procedura periodică de revalidare UNESCO, în acest sens doi evaluatori ai organizaţiei mondiale urmând să efectueze o vizită de documentare în mai multe puncte ale acestuia în vederea obţinerii unui nou statut de geoparc UNESCO, pentru următorii patru ani, arată agerpres.ro. „Această vizită de revalidare este efectuată conform statutului Reţelei Globale a Geoparcurilor care prevede ca fiecare geoparc membru al Reţelei să fie evaluat periodic, din patru în patru ani, pentru a se constata dacă respectă condiţiile de păstrare a statutului UNESCO. Evaluarea urmăreşte toate aspectele legate de activitatea geoparcurilor: ştiinţifice, educaţionale, de relaţii cu comunitatea locală, turistice, de dezvoltare durabilă şi administrativă”, a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al GDTH, Adina Popa.
Doi evaluatori UNESCO se vor afla în Geoparcul Dinozaurilor în perioada 12-14 iulie, managerul Geoparcului Harz Braunschweiger Land Ostfalen din Germania, Klaus George, şi profesorul de paleontologie de la China University of Geoscience Beijing, Jianping Zhang, urmând să aibă întâlniri cu conducerea Universităţii din Bucureşti, cu autorităţile locale şi judeţene, cu partenerii Geoparcului şi cu membrii comunităţilor locale.
Pe parcursul vizitei de revalidare, cei doi evaluatori vor merge la principalele puncte de vizitare şi interpretare ale GDTH, Casele Geoparcului, pe traseele din Geoparc, dar şi la câteva dintre obiectivele din judeţul Hunedoara care ar putea figura în viitor pe lista UNESCO: Biserica din Densuş şi Castelul Corvinilor.
Din anul 2015, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului este unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. Totodată, el se numără printre puţinele geoparcuri la nivel mondial administrate de o instituţie de învăţământ superior, în acest caz fiind vorba de Universitatea din Bucureşti. Prin obţinerea de către Geoparc a statutului UNESCO, judeţul Hunedoara este singurul din ţară care are pe teritoriul său patru entităţi UNESCO. Astfel, pe lângă Geoparc, în judeţ mai deţin recunoaştere UNESCO Parcul Naţional Retezat - Rezervaţie a Biosferei, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei şi taragotistul Pera Bulz, declarat Tezaur Uman Viu.
Cele patru entităţi au semnat în luna mai a acestui an un protocol de colaborare în scopul promovării valorilor UNESCO la nivel local, naţional şi internaţional.