VEDETE GENEROASE Cu siguranţă, vedetele îi poartă noroc lui Barack Obama, care a strâns aproape 15 milioane de dolari pentru campania sa electorală, joi seară, la un dineu organizat la reşedinţa actorului George Clooney. Numeroase staruri hollywoodiene nu au pregetat să scoată din buzunar sume considerabile pentru dreptul de a lua cina cu preşedintele american. ”Am strâns mulţi bani în seara aceasta, pentru că toată lumea îl iubeşte pe George”, a glumit preşedintele american în faţa celor 150 de donatori din Partidul Democrat reuniţi sub un cort uriaş, în grădina din spatele vilei în stil Tudor pe care George Clooney o deţine la Hollywood. ”Oamenii mă plac, dar ei îl adoră pe George Clooney”, a adăugat preşedintele Obama, făcându-i să râdă pe participanţi, printre care s-au aflat actorii Jack Black, Billy Crystal, Robert Downey Jr., Salma Hayek, Tobey Maguire şi Barbra Streisand, dar şi creatoarea de modă Diane Von Furstenberg.
În faţa acestui public liberal, adică de stânga, în sensul american al termenului, liderul de la Casa Albă s-a referit din nou la tema căsătoriilor gay, în favoarea cărora s-a pronunţat pentru prima dată miercuri seară. Cu puţin timp înainte ca Obama să ia cuvântul, pe podiumul înconjurat de orhidee, fostul director general al grupului Disney, Jeffrey Katzenberg, unul dintre cei mai importanţi donatori din tabăra democrată, a dezvăluit că evenimentul organizat la reşedinţa lui George Clooney a permis strângerea unei sume de aproape 15 milioane de dolari, un record în istoria campaniilor electorale americane. Militant democrat de multă vreme, George Clooney, de şapte ori nominalizat la Oscar, trofeu pe care l-a obţinut în 2006, la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, a fost primit de mai multe ori de Barack Obama, de când primul preşedinte de culoare din istoria SUA s-a instalat la Casa Albă, în special pentru a-i vorbi despre situaţia refugiaţilor din Sudan.
Fiecare dintre cei 150 de participanţi a achitat 40.000 de dolari pentru a fi prezent la acest dineu organizat într-un decor sobru, sub lampioane japoneze şi al cărui meniu nu a fost dat publicităţii. În total, doar din taxele de participare s-au adunat şase milioane de dolari. Restul de nouă milioane de dolari au fost obţinuţi cu ajutorul unei trageri la sorţi prin care doi americani primeau câte un loc la acest dineu, în urma unei contribuţii mult mai modeste, suma minimă de participare la tragerea la sorţi fiind de trei dolari. Câştigătorii au fost o învăţătoare din New Jersey şi o casnică din Florida. Preşedintele Obama, care a petrecut aproape patru ore în reşedinţa lui George Clooney, şi-a început vizita de pe Coasta de Vest cu o escală la Seattle, unde donatorii săi au vărsat deja o contribuţie de trei milioane de dolari pentru campania electorală.
O CURSĂ PE BANI Preşedintele democrat s-a angajat din aprilie 2011 într-o veritabilă cursă pentru obţinerea milioanelor de dolari necesare campaniei sale şi a participat la peste 110 evenimente de campanie. Potrivit celor mai recente cifre date publicităţii la începutul lunii aprilie, Barack Obama a reuşit să strângă 200 de milioane de dolari într-un an. Aceste fonduri sunt cruciale, pentru că permit finanţarea deplasărilor sale şi achiziţionarea de spaţii publicitare. Candidaţii pot opta pentru o finanţare publică, dar în acest caz, bugetul lor este plafonat. Regulamentul de finanţare a campaniilor a fost modificat în 2010, printr-o decizie a Curţii Supreme care a permis companiilor să plătească contribuţii financiare în favoarea unui candidat, fără limite. Până acum, adversarul direct al lui Barack Obama, republicanul Mitt Romney, a reuşit să beneficieze cel mai mult de pe urma acestei reguli noi, în timp ce democraţii insistă asupra importanţei pe care o au donaţiile persoanelor private.