În ancheta ce vizează un prejudiciu de 132.000.000 de euro, provocat prin evaziune fiscală cu băuturi alcoolice, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au reținut zece persoane, printre care se numără și George Ivănescu, acționar la compania de vinuri de la Murfatlar. Nouă dintre suspecți au fost duși în fața magistraților cu propuneri de arestare, în vreme ce o persoană a fost plasată sub control judiciar. În speță sunt cercetați și trei funcționari publici, pentru abuz în serviciu.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Structura Centrală au dispus reținerea a zece persoane în dosarul de evaziune fiscală în care luni dimineață s-au efectuat 28 de percheziții, dintre care nouă în județul Constanța. Printre suspecții vizați de această mega-anchetă se numără George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea și Constantin Cârciumaru, toți asociați la firmele de producere și comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracțională. În speță mai sunt cercetați Cosmin Gheorghe Popescu, administratorul special al uneia dintre societăți, după intrarea acesteia în insolvență, Cătălin Vasilescu, administrator a două firme, Vasile Săvoiu, director general al unei societăți cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată, George Cristian Lascu, la data faptelor director al Direcției de politici și legislație în domeniile vamal și nefiscal din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Irina Tănase, la data faptelor șef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), dar și Ioana Toma, la data faptelor director general al Direcției juridice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Potrivit anchetatorilor, "în perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe și de alte persoane,au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de statprin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos", potrivit unui comunicat de presă remis de DNA.
Procurorii spun că paguba uriașă evaluată în dosar a fost posibilă ca urmare a autorizării, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție de alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți, prin sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă, și prin îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.
Potrivit anchetatorilor, "în cazul a trei antrepozite fiscale de producție, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale", mai spun procurorii.
Nouă dintre suspecți, printre care și George Ivănescu, acționarul companiei de vinuri de la Murfatlar, au fost duși în fața instanței cu propuneri de arestare preventivă, în vreme ce Ioana Toma a fost plasată sub control judiciar.
CINCI DINTRE INCULPAȚI, ARESTAȚI PREVENTIV
Curtea de Apel București a admis marți cererea DNA de arestare preventivă a cinci dintre inculpații reținuți în dosarul Murfatlar. Astfel, au fost arestați preventiv Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu.
Alți cinci inculpați din acest dosar așteaptă decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București.