George, un nume cu tradiţie în monarhia britanică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

George, un nume cu tradiţie în monarhia britanică

Monden 26 Iulie 2013 / 00:00 509 accesări

Presa britanică a lăudat alegerea prinţului William şi a soţiei sale de a-şi boteza primul copil George Alexander Louis, considerând că numele inspiră autoritate regală, nu mai puţin de şase suverani purtând acest nume în istoria monarhiei britanice. Astfel, „The Guardian” a publicat o fotografie cu bebeluşul, deasupra căreia a scris: „Un băiat cu numele George, cuplul regal alege un nume făcut pentru un rege”. „Bebeluşul destinat să devină regele George al VII-lea”, a titrat „Daily Telegraph”, care a lăudat într-un editorial cuplul regal: „Este greu de contestat alegerea ducelui şi a ducesei de Cambridge. Ea sugerează autoritatea regală, soliditatea şi identitatea britanică”. „Cu numele George se respectă tradiţia”, a titrat „Times”, care consideră că gestul celor doi părinţi este unul de modernitate. „Ei ar fi putut să fie orice cuplu din clasa mijlocie mândru de noul lor născut”, se poate citi în editorialul acestui cotidian. Şi „Daily Express” a felicitat cuplul regal pentru că a ales „un nume nobil, folosit de şase regi anteriori”.

Prenumele George se înscrie în lunga tradiţie a casei regale britanice. Este numele unui martir creştin din secolul al IV-lea, un simbol al onoarei, curtoaziei şi curajului. O legendă spune că el a salvat o fată inocentă din ghearele unui dragon. Regele George I (1714 - 1727) a urcat pe tron în anul 1714, deşi era abia al 52-lea în ordinea de succesiune. Acesta a inaugurat o perioadă de stabilitate politică pentru regat. George al II-lea (1727 - 1760), fiul lui George I, este ultimul rege al Angliei care a luptat alături de soldaţii săi, în bătălia de la Dettingen, în Germania, împotriva francezilor, în anul 1743. Domnia sa coincide cu începutul revoluţiei industriale. George al III-lea (1760-1820), fiul cel mic al lui George al II-lea, deţine recordul de longevitate al suveranilor britanici. În timpul domniei sale, Anglia a pierdut SUA, care şi-au declarat independenţa în anul 1776. Atins de nebunie, a fost nevoit să-i cedeze tronul de facto fiului său, în anul 1811. George al IV-lea (1820-1830) a fost şi un colecţionar de artă şi a dispus construirea extravagantului pavilion regal din Brighton. A rămas celebru şi prin numeroasele sale escapade amoroase. Regele George al V-lea (1910-1936) a renunţat la numele istoric de Saxa-Coburg-Gotha, din cauza sentimentelor antigermane din perioada Primului Război Mondial, pentru acela de Windsor.

Ultimul rege care a purtat acest nume, George al VI-lea (1936-1952) este tatăl actualei regine Elisabeta a II-a, cunoscut şi prin problemele sale de dicţie. A ajuns rege în anul 1936, după abdicarea fratelui său, Edward al VIII-lea, care între căsătoria cu divorţata Wallis Simpson şi tronul britanic a ales prima variantă. Deşi numele său adevărat era Albert, a optat pentru numele de George, pentru a-şi omagia tatăl şi pentru a da un semnal de stabilitate după scandalul provocat de fratele său.

CADOU INEDIT Teritoriul de Nord din Australia i-a oferit un cadou atipic micului prinţ: un crocodil purtând numele bebeluşului regal. Potrivit declaraţiilor şefului Executivului local, Adam Giles, oul de crocodil a eclozat pe 3 decembrie 2012, ziua în care Catherine Middleton şi prinţul William au anunţat lumii că aşteaptă un copil. Acest cadou se înscrie în tradiţie. Ducii de Cambridge au primit, de fapt, o pereche de crocodili din partea oraşului Darwin, capitala Teritoriului de Nord, cu ocazia logodnei lor. Adam Giles şi-a exprimat speranţa că acest cadou îi va încuraja pe prinţ şi părinţii săi să vină în vizită în Teritoriul de Nord. Executivul local a creat o pagină pe Facebook, „George the Royal Croc”, pentru ca prinţul să-i poată urmări evoluţia de departe. Când crocodilul va împlini vârsta majoratului, 18 ani, George va fi încurajat să analizeze posibilitatea de a veni să-l vadă.



12