Preşedintele SUA a sosit la Sydney, marţi, pentru summit-ul APEC, care va avea loc sîmbătă şi duminică. Un miting “Stop Bush 2007” s-a desfăşurat în faţa principalei gări din Sydney, cu doar cîteva ore înainte de sosirea lui Bush, pentru care a fost organizată cea mai importantă operaţiune de securitate din ţară. O serie de proteste se vor desfăşura şi în timpul reuniunilor din cadrul summit-ului de săptămîna aceasta, culminînd cu un marş planificat pentru sîmbătă de Coaliţia Stop Bush, cînd cei 21 de lideri participanţi la summit se vor întîlni la Opera din Sydney. “Ne aflăm astăzi, aici, înainte de APEC, pentru a-i spune lui Bush că nu este binevenit, oriunde ar călători el şi arhitecţii morţii care lucrează pentru el”, a declarat Matt Howard, un veteran al războiului din Irak.
Protestarii intenţionează să manifesteze şi împotriva încălzirii globale, încălcărilor drepturilor omului în China şi a proliferării nucleare. Membrii mişcării spirituale Falun Gong au organizat o manifestaţie cu lumînări cînd preşedintele chinez, Hu Jintao, a ajuns, luni, în Australia. Hu a participat, marţi, la semnarea unui acord energetic între China şi companiile australiene, care prevede vînzarea de gaz natural lichefiat în valoare de miliarde de dolari. Securitatea energetică este unul din principalele subiecte de discuţii ce vor fi abordate la APEC, alături de schimbarea climatică şi de comerţ. Dependenţa din ce în ce mai puternică a zonei Asia-Pacific de cărbune ieftin pentru creşterea economică rapidă reprezintă o tendinţă îngrijorătoare şi ar putea submina eforturile de a reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit unui raport al World Wildlife Fund (WWF), publicat marţi, la Sydney. Cărbunele, cel mai abundent combustibil fosil convenţional, degajă un sfert din totalul dioxidului de carbon eliberat în atmosferă. În perioada 2001 - 2006, consumul de cărbune în lume a crescut cu 30%, valoare fără precedent, iar sporirea folosirii acestuia în Asia, în special în China, a reprezentat 90% din creştere, subliniază WWF. Premierul australian, John Howard, a transformat schimbarea globală într-un subiect important la APEC, dar a anunţat că nu vor fi fixate obiective ferme pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Organizaţiile ecologiste au avertizat că APEC va fi un eşec, dacă liderii nu fixează astfel de obiective.
Poliţia australiană a iniţiat o acţiune în instanţă, marţi, pentru a împiedica desfăşurarea principalului marş de protest prevăzut în timpul summit-ului APEC. Forţele de menţinere a ordinii au explicat că nu se opun marşului în sine, ci rutei alese de protestari, care trece pe lîngă Consulatul SUA din Sydney, dar se află la cîteva străzi distanţă de locul desfăşurării summit-ului. “Informaţiile noastre arată că se plănuiesc acţiuni violente”, a declarat comisarul de poliţie Andrew Scipione. Autorităţile au instalat o barieră de securitate de cinci kilometri, iar 5.000 de poliţişti patrulează prin centrul oraşului Sydney. Potrivit unui sondaj realizat pentru Asociaţia Medicală pentru Prevenirea Războiului şi publicat marţi, 52% dintre australieni sînt de părere că Bush este cel mai prost preşedinte din istoria SUA. Numai 32% sînt de altă părere.