Fostul preşedinte american, George W. Bush, l-a atacat pe succesorul său, Barack Obama, argumentînd că politicile sale privind interogarea suspecţilor de terorism respectau legea şi explicînd că sectorul privat şi nu statul va redresa economia, relatează ”Washington Times”. Cu prilejul celui de-al treilea discurs rostit de la încheirea mandatului prezidenţial, fostul preşedinte a respins, de asemenea, naţionalizarea sistemului de sănătate, explicîndu-le oamenilor de afaceri cu care s-a întîlnit că îşi pot cheltui banii într-un mod mai eficient decît o face statul, evitînd să îl critice direct pe actualul preşedinte, între altele pentru preluarea instituţiilor financiare şi a mai multor companii mari de către stat. Bush nu a comentat decizia lui Obama de a interzice tehnicile dure de interogatoriu, printre care şi simularea înecului. ”Modul în care am abordat eu problema a avut două aspecte: pe de o parte, folosirea oricărei tehnici conform legii pentru a-i aduce pe terorişti în faţa justiţiei înainte ca aceştia să atace din nou”, a explicat el, adăugînd că ţara trebuie să rămînă în ofensivă şi nu în defensivă. Fostul lider american a evitat în mod diplomatic problema închiderii centrului de la Guantanamo. ”V-am spus că nu îl voi critica pe succesorul meu. Vă spun doar că la Guantanamo există persoane care ar ucide americani la un semn şi nu cred că există vreo tehnică pentru a-i convinge să facă altfel”, a explicat acesta.
Fostul preşedinte a fost şi mai puţin convins de iniţiativa lui Obama privind naţionalizarea sistemului de sănătate. ”Există foarte multe căi de a remedia situaţia, fără a naţionaliza sistemul. Mă îngrijorează faptul că statul încurajează înlocuirea sistemului privat al asigurărilor de sănătate”, a explicat el, dar a evitat să califice strategiile noului preşedinte drept socialiste. În timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri, Bush a reiterat că a plecat de la Washington cu demnitate şi că nu îşi poate reproşa faptul că nu şi-a vîndut sufletul pentru politica pe termen scurt.
Americanii dezaprobă demersul lui Obama de a închide Guantanamo şi a sprijini General Motors
Cota de popularitate a preşedintelui american, Barack Obama, a scăzut, iar majoritatea americanilor se opun închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo, dar şi politicii sale de salvare a constructorului de automobile General Motors (GM), potrivit unui sondaj publicat miercuri.
La circa cinci luni de la sosirea la Casa Albă, Barack Obama vede cum două din principalele sale proiecte sînt respinse de cetăţenii americani, potrivit unui sondaj realizat de “Wall Street Journal” şi postul de televiziune NBC. Peste jumătate dintre aceştia (52%) se opun închiderii centrului de detenţie unde sînt încarceraţi presupuşi terorişti, anunţată după învestitura lui Barack Obama, în vreme ce 39% îl susţin pe preşedinte în acest demers. Potrivit sondajului, 54% se opun intervenţiei financiare a administraţiei americane pentru salvarea de la faliment a grupului de automobile GM, faţă de 35% care sînt în favoarea acestei măsuri, iar 69% care sînt foarte preocupaţi sau mai degrabă preocupaţi de acest sprijin. Numai 48% din respondenţi susţin interzicerea de către Barack Obama a metodelor de interogare considerate ca fiind acte de tortură, precum simularea înecului, faţă de 41% care se opun acestei decizii.
Chiar dacă este în continuare ridicată, cota de popularitate a lui Barack Obama a scăzut în aprilie de la 61 la 56%, potrivit sondajului. Între alegătorii independenţi, Obama a înregistrat o scădere a ratei de aprobare a politicilor sale de la 60 la 46%, iar cei care nu sînt de acord cu deciziile sale reprezintă 44% din acest electorat, cu 13 puncte mai mult decît anterior. Potrivit sondajului, 37% din cetăţenii americani sînt de părere că Barack Obama se luptă pe prea multe fronturi în acelaşi timp, în vreme ce 60% din persoanele intervievate cred că acesta abordează mai multe subiecte deoarece ţara se confruntă cu numeroase probleme arzătoare. Dacă majoritatea respondenţilor sînt îngrijoraţi în privinţa deficitului federal american, numai 6% îl consideră responsabil pe Barack Obama de acest fapt, iar 46% dau vina pe predecesorul său, George W. Bush, 21% pe democraţii din Congres şi 7% pe republicanii din Congres. De asemenea, 72% consideră că Barack Obama a moştenit o economie americană ineficientă şi 46% apreciază că situaţia ar trebui să se îmbunătăţească anul viitor (în creştere cu opt puncte faţă de aprilie). Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.008 adulţi, în perioada 12-15 iunie şi are o marjă de eroare de plus minus 3,1 puncte.