George W. Bush, la momentul ultimelor mari decizii ale mandatului său

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

George W. Bush, la momentul ultimelor mari decizii ale mandatului său

Externe 07 Noiembrie 2008 / 00:00 493 accesări

Preşedintele în exerciţiu al SUA mai are circa două luni pentru a lansa o reformă a sistemului financiar mondial, pentru a stabili condiţiile prezenţei militare americane în Irak şi, poate, chiar să-l captureze pe Osama ben Laden, comentează AFP. Într-un context şi aşa deosebit de dificil, Bush se confruntă, de marţi seară, cu o altă… complicaţie: democratul Barack Obama în funcţia de preşedinte. Bush, a cărui cotă de popularitate este foarte mică, a rupt tăcerea din ultimele zile ale campaniei, însă nu a dat niciun semn că doreşte să renunţe la vreun prerogativ în cele doar 75 de zile pînă la plecarea de la Casa Albă, la 20 ianuarie. “Sînt în continuare lucruri importante de făcut în lunile următoare şi voi continua să conduc lucrurile, cît timp voi fi în funcţie”, a spus el, promiţînd însă să îşi informeze complet succesorul la Casa Albă cu privire la deciziile pe care le va lua. “Bush a spus mereu că va alerga pînă la linia de sosire şi îşi respectă cuvîntul”, a spus purtătoarea de cuvînt a preşedintelui, Dana Perino.

Întrebarea este dacă şi cum va ţine seamă Bush de viitorul preşedinte american, cînd va lua ultimele decizii, la capătul celor opt ani de preşedinţie. Washington-ul trebuie să prezinte, în aceste zile, răspunsul oficial la noile solicitările ale Bagdadului cu privire la condiţiile prezenţiei militare americane după 31 decembrie. Washingtonul şi Bagdadul au termen pînă la sfîrşitul anului 2008 să ajungă la un acord. În condiţiile actuale de negocieri, militarii americani ar trebui să părăsească Irakul la sfîrşitul anului 2011. Chiar dacă Bush s-ar putea resemna cu acest termen, el este prea mare pentru următorul preşedinte american, care a promis o retragere în 16 luni a trupelor. Bush trebuie cu orice preţ să revizuiască şi strategia afgană, dar şi cea destinată crizei financiare. Unii parteneri ai lui Bush cer, încă de pe acum, măsuri concrete pentru reformarea sistemului financiar falimentar. Administraţia Bush refuză să se implice mai mult înainte ca summit-ul internaţional ce va avea loc la 15 noiembrie, la Washington, să ducă la unele rezultate. Dacă administraţia americană consideră acest summit ca fiind primul dintr-o serie, nu este sigur că următorul va avea loc în timpul mandatului lui Bush. Bush este supus la presiuni de către democraţi, care cer un al doilea plan de relansare economică înainte de sfîrşitul mandatului său. Administraţia Bush şi-a exprimat reticenţa pînă acum. Bush a spus că ceea ce ar face bine economiei ar fi ca în Congres să fie ratificate cele trei acorduri de liber-schimb încheiate între SUA şi guvernele Columbiei, Panama şi Coreei de Sud. Ratificarea acestor acorduri este principala aşteptare a lui Bush de la Congres, cînd instituţia îşi va relua activitatea după alegerile prezidenţiale, a spus Perino. Neratificarea s-ar alătura celorlalte sarcini lăsate neterminate de Bush, de la războiul din Irak pînă la un acord cu privire la lupta împotriva încălzirii climatice. Iar peste toate se adaugă dosarul capturării celui care este considerat planificatorul atentatelor de la 11 septembrie, Osama ben Laden. Administraţia Bush va continua urmărirea acestuia pînă la încheierea mandatului. “În fiecare zi încercăm să-l găsim pe Osama ben Landen şi să îl aducem în faţa justiţiei”, a spus Perino.

Preşedintele Bush a anunţat joi că va discuta, la începutul săptămînii viitoare, cu succesorul său, Barack Obama, despre dosarele în curs. “Mă bucură ideea de a discuta despre aceste probleme cu preşedintele ales, la începutul săptămînii viitoare”, a declarat Bush, menţionînd subiecte precum criza financiară şi războiul din Irak. Bush nu a precizat dacă Obama va veni la Casa Albă, pentru prima dată în calitate de preşedinte ales.



12