Georgia acuză Rusia că pregăteşte un scenariu periculos în regiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Georgia acuză Rusia că pregăteşte un scenariu periculos în regiune

Externe 03 August 2009 / 00:00 361 accesări

La un an de la războiul ruso-georgian doar jocul diplomatic al SUA mai menţine pacea în regiune. Preşedintele Barack Obama încearcă să menţină un echilibru între dorinţa de a relansa relaţiile cu Rusia şi intenţia de a susţine Georgia, o misiune care se anunţă tot mai dificilă. În prezent, administraţia americană caută baze pentru relansarea cooperării cu Rusia în probleme-cheie pe plan internaţional, însă ameninţările ruse privind folosirea forţei împotriva Georgiei au creat o nouă dilemă pentru administraţia de la Washington. Pe de o parte, Statele Unite au nevoie de sprijinul Rusiei pentru a contracara proiectele nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord. Pe de altă parte, însă, oficialii de la Moscova au recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia. Atît Moscova, cît şi Washingtonul, ale căror relaţii au rămas tensionate după războiul ruso-georgian din august 2008, vor să evite apariţia unui nou conflict, iar administraţia americană şi-a exprimat clar dorinţa de a relansa relaţiile cu Rusia, după ce acestea au atins, în urma conflictului, cel mai scăzut nivel. Cele două ţări îşi menţin şi poziţiile cu privire la scutul anti-rachetă american din Europa, preşedintele american, Barack Obama, şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, lăsînd să se observe, la întîlnirea din iulie, divergenţe cu privire la acest subiect. În ceea ce priveşte Georgia, recenta vizită a vicepreşedintelui american Joe Biden a avut ca scop şi restabilirea echilibrului, după summit-ul ruso-american desfăşurat cu două săptămîni înainte. La Tbilisi, Biden a sfătuit Guvernul georgian să nu recurgă la forţă pentru recucerirea Osetiei de Sud şi Abhaziei şi a încercat să ofere asigurări că îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi Rusia nu va influenţa relaţiile cu Georgia. Joe Biden a încercat să arate, totodată, că noua administraţie americană ştie să păstreze distanţa faţă de preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, o modalitate prin care şi-a atras atît aprecierea Rusiei, cît şi pe cea a opoziţiei georgiene.

Preşedintele Saakaşvili a declarat într-un interviu pentru agenţia Reuters că Georgia este conştientă că nu-şi mai poate lua înapoi regiunile separatiste sprijinite militar de Rusia, dar se teme că Moscova urzeşte în continuare planuri împotriva sa. Mihail Saakaşvili critică eşecul comunităţii internaţionale de a trage la răspundere Rusia pentru epurarea etnică în masă a georgienilor în urma conflictului din Osetia de Sud. Comunitatea internaţională, explică liderul georgian, se teme că o atitudine prea critică faţă de Rusia i-ar pune în pericol interesele energetice şi comerciale. Totodată, faptul că încă se află la putere este “aproape o poveste miraculoasă despre supravieţuire”, în opinia sa. Deşi spune că un nou război cu Rusia nu este iminent, este încredinţat că Moscova nu a renunţat la speranţa de a-l îndepărta de la putere cu ajutorul forţelor plasate la 50 de kilometri de capitala georgiană. “Încă stau în acest birou, în ciuda promisiunii solemne făcute de premierul rus Vladimir Putin de a mă spînzura de diferite părţi ale corpului meu, pentru a zdrobi statalitatea Georgiei”, a declarat preşedintele georgian făcînd aluzie la o declaraţie a şefului Guvernului rus care a spus anul trecut că îl va spînzura de testicule.

Anul trecut, în august, Rusia a pedepsit o ofensivă georgiană asupra teritoriului separatist Osetia de Sud trimiţînd tancuri în Georgia, ceea ce a zdrunciat încrederea Occidentului în rutele energetice, petroliere sau de gaz, care trec prin Caucazul de Sud. Odată cu apropierea împlinirii unui an de la aceste evenimente, tensiunea creşte şi alimentează temeri legate de posibilitatea izbucnirii unor noi ostilităţi. Rusia a avertizat sîmbătă că va folosi toată forţa de care dispune pentru a contracara orice provocare georgiană, după ce Osetia de Sud a acuzat Georgia că a tras tiruri de mortieră, ceea ce autorităţile de la Tbilisi au negat. Ministerul georgian al Afacerilor Externe a condamnat categoric declaraţiile militariste ale Moscovei, ale cărei ţinte sînt destabilizarea situaţiei şi evoluţia evenimentelor conform unui scenariu periculos. Oficialii de la Tbilisi au acuzat duminică Rusia că deplasează frontiera dintre Georgia şi republica separatistă Osetia de Sud încercînd să ocupe şi mai mult teritoriu său.



12