Ger de “crapă pietrele”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ger de “crapă pietrele”

Justiție 23 Ianuarie 2010 / 00:00 643 accesări

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) vin cu o serie de recomandări pentru populaţie. În primul rând este bine să se evite deplasările în spaţii deschise şi trebuie evitată, pe cât posibil, şi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi etc.. Medicii spun că este bine să se consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să se evite consumul băuturilor alcoolice, întrucât acestea accentuează starea de frig, nicidecum nu o diminuează. Trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor. Mai exact, medicii spun că este indicat să se evite situaţiile în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, să se evite deplasările pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, reprezintă, de asemenea, un sfat important al medicilor.

SĂ SE EVITE EXPUNEREA PRELUNGITĂ A MÂINILOR ŞI PICIOARELOR LA TEMPERATURI SCĂZUTE PENTRU A SE FERI DE DEGERĂTURI (ÎN ACEST CAZ, TREBUIE EVITATĂ AUTOMEDICAŢIA ŞI ESTE RECOMANDATĂ CONSULTAREA UNUI MEDIC)

Ministerul Sănătăţii a reluat, ieri, atenţionarea către direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti de a lua toate măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada codului galben. De asemenea, serviciile de ambulanţă judeţene şi SMURD vor fi avertizate să suplimenteze, pentru această perioadă, numărul de echipaje şi să doteze corespunzător maşinile de intervenţie. Şi la nivelul judeţului Constanţa au luat toate măsurile care se impun pe această perioadă. Conform raportărilor efectuate de direcţiile de sănătate publică la Centrul Operativ al Ministerului Sănătăţii, până în prezent au fost înregistrate două cazuri de deces din cauza hipotermiei severe, în judeţele Argeş şi Bacău.



12