Guvernul german aproape a renunţat la speranţa de a convinge toate cele 27 de state membre ale UE să susţină propunerea franco-germană de modificare limitată a tratatului UE, pentru protejarea euro şi combaterea crizei datoriilor, a declarat un oficial guvernamental important. El a arătat că un scenariu mai probabil este ca cele 17 ţări din Zona Euro, împreună cu alte patru sau cinci state din UE, să decidă separat o coordonare mai amplă a politicilor economice, supravegherea bugetelor prin intermediul oficialilor europeni şi limitarea strictă a datoriilor şi deficitelor. Liderii europeni se reunesc astăzi, la Bruxelles, pentru un dineu de lucru, urmând să se întâlnească din nou mâine. Franţa şi Germania au prezentat, luni, propuneri de îmbunătăţire a reglementărilor referitoare la uniunea monetară, precum introducerea de sancţiuni automate împotriva ţărilor cu deficite bugetare mari.
SUSŢINERE POLONEZĂ Preşedinţia poloneză a UE a declarat marţi că susţine iniţiativa cancelarului german, Angela Merkel şi a preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, privind modificarea tratatelor UE, pentru a asigura stabilitatea financiară. Luni, Merkel şi Sarkozy au convenit să propună, la summit-ul UE de mâine, schimbări radicale ale modului în care este asigurată stabilitatea financiară a UE. Potrivit propunerii, aceste schimbări pot fi făcute fie prin amendarea tratatelor UE existente, fie printr-un nou acord între cele 17 state din Zona Euro. Cei doi lideri au decis şi să propună introducerea de sancţiuni automate pentru ţările care depăşesc limitele de deficit europene, precum şi crearea unui fond monetar pentru Europa. Merkel şi Sarkozy au declarat că ar prefera ca modificarea tratatelor să fie convenită de toate cele 27 de state ale UE, dar poate fi aprobată şi de un număr mai mic de ţări. Potrivit aşteptărilor, amendamentele vor urma patru linii importante: condiţii mai stricte de disciplină fiscală prevăzute prin amendamentele la tratatele UE, consolidarea fondului actual de salvare, FESA, la de 2-3 ori capacitatea actuală, acordarea unei tranşe de bani de către FMI pentru a suplimenta FESA şi un mandat politic ca BCE să cumpere în continuare obligaţiuni italiene şi spaniole.
GARANŢII PENTRU BRITANICI Premierul britanic, David Cameron, a ameninţat marţi că nu va semna un nou tratat european, dacă nu obţine garanţii suficiente pentru a proteja interesele ţării sale. ”Dacă ei doresc să schimbe instituţiile europene, vom insista pe garanţii şi protecţii de care Regatul Unit are nevoie”, a conchis Cameron.