Germania a spionat cot la cot cu SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania a spionat cot la cot cu SUA

Externe 05 Mai 2015 / 00:00 822 accesări

După ce a fost scandalizată de îndrăzneala serviciilor americane de informații de a-i spiona telefonul, acum, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, are de dat explicații tocmai pentru colaborarea serviciilor secrete germane în spionajul inițiat de NSA-ul american!

Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a spionat Austria cu ajutorul serviciilor de informaţii germane (BND), a anunţat, duminică, ”Bild”. Presa germană a dezvăluit că NSA a folosit anterior BND pentru a spiona oficiali de rang înalt din cadrul Comisiei Europene, al Ministerului francez de Externe şi al Preşedinţiei. Ultimele dezvăluiri sugerează interceptarea comunicaţiilor austriece de către serviciul de monitorizare al BND din oraşul bavarez Bad Aibling, de cel puţin zece ori, potrivit unui e-mail intern al BND, datat 14 august 2013. ”Bild” a anunţat, de asemenea, că NSA a încercat să spioneze numere şi adrese de e-mail ale unor angajaţi ai Companiei Europene de Apărare Aeronautică şi Spaţiu (EADS) şi ai Eurocopter. Citând surse anonime din comisia parlamentară germană care se ocupă de agenţia de spionaj americană, ”Bild” susţine că Berlinul a ales să rămână tăcut şi să închidă ochii la această informaţie pentru a evita să pună în pericol cooperarea cu Washingtonul şi NSA. Agenţia americană are o prezenţă puternică în capitala austriacă, potrivit documentelor dezvăluite de Edward Snowden. Deşi Viena are o populaţie de doar 1,75 milioane de persoane, oraşul găzduieşte peste 17.000 de diplomaţi acreditaţi, dintre care mulţi lucrează în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv ONU, OSCE sau OPEC. 

Partenerii de coaliţie ai cancelarului intensifică presiunile asupra Angelei Merkel în scandalul în care agenţia germană de spionaj BND este acuzată că a spionat oficiali străini în numele agenţiei americane NSA, iar un lider al opoziţiei vrea ca Merkel să fie audiată sub jurământ, relatează DW.

Ralf Stegner, vicepreşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), împreună cu care Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a lui Merkel guvernează ţara în cadrul unei mari coaliţii, a cerut, într-un interviu pentru un ziar, ca biroul cancelarului să spună tot ceea ce ştie despre acuzaţiile de spionaj. Concomitent, liderul partidului parlamentar Die Linke (opoziţie), Gregor Gysi, a îndemnat-o pe Merkel să se prezinte în comisia specială care anchetează activităţile NSA. Gysi a apreciat că este clar că Merkel a eşuat în funcţia sa de supraveghetor al serviciilor de informaţii. În opinia sa, fie personalul lui Merkel nu a ştiut ce se întâmpla, fie, pe de altă parte, oamenii de la Cancelarie au ştiut şi nu au făcut nimic, caz în care este posibil să fi comis infracţiuni grave, ca spionaj industrial şi trădare.

Revista ”Der Spiegel” a dezvăluit în ediţia de sâmbătă că BND a şters 12.000 de cereri de la NSA vizând un anumit număr de oficiali de rang înalt din cadrul serviciului extern francez, dar şi membri ai unor instituţii UE şi din mai multe ţări europene. Grupul Airbus a anunţat joi că intenţionează să depună o plângere împotriva autorităţilor germane, în baza informaţiilor potrivit cărora BND a ajutat NSA să spioneze grupul şi alte firme europene. Pe de altă parte, Verzii şi Die Linke au ameninţat că vor da în judecată Guvernul în legătură cu scandalul BND-NSA. Cele două formaţiuni i-au cerut ministrului de Interne, Thomas de Maizière, să demisioneze. O anchetă parlamentară a dat termen Guvernului să prezinte, până joi, liste privind spionajul american.

Detalii au continuat să apară în weekend, sugerând că BND şi NSA au schimbat mai mult decât metadate. Agenţia germană i-a furnizat celei americane înregistrări audio şi transcrieri ale unor convorbiri telefonice şi e-mailuri ale persoanelor pe care le-a spionat, a dezvăluit ”Bild”, sâmbătă.



12