Germania acuză Azerbaidjanul şi Turkmenistanul că împiedică trimiterea unor avioane în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania acuză Azerbaidjanul şi Turkmenistanul că împiedică trimiterea unor avioane în Afganistan

Externe 27 August 2009 / 00:00 346 accesări

Oficialii de la Berlin au recunoscut, miercuri, că nu şi-a putut trimite avioanele-radar Awacs în Afganistan pentru securizarea traficului aerian din această ţară, pentru că două state vecine, Azerbaidjan şi Turkmenistan, refuză să acorde NATO dreptul de a le survola teritoriul. “Este agasant!”, a comentat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării, Thomas Raabe, confirmînd astfel o informaţie dezvăluită de cotidianul “Suddeutsche Zeitung”.

La începutul lunii iulie, deputaţii germani au aprobat în regim de urgenţă trimiterea în Afganistan a maximum 300 de militari din cadrul Bundeswehr, forţele armate germane, care să asigure zborul aparatelor Awacs, pe lîngă cifra maximă de 4.500 de militari ce pot fi trimişi în această ţară. Obiectivul acestei misiuni, prezentată atunci de autorităţile de la Berlin ca indispensabilă şi urgentă, era asigurarea securităţii traficului aerian civil şi militar în Afganistan, unde Germaniei îi revine responsabilitatea pentru mai mult de jumătate din rotaţiile aeriene. După votul din Bundestag, armata germană şi-a trimis echipele şi avioanele Awacs la Konya, în Turcia, aşteptînd să le poată expedia în Afganistan. Aparatele au stat acolo trei săptămîni, însă în final au fost nevoite să se întoarcă în Germania. Între timp, misiunile de supraveghere sînt asigurate de avioanele Awacs americane.

La rîndul său, emisarul american în Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke, a declarat, într-un interviu acordat CNN, că insurgenţa sîngeroasă a miliţiilor Taliban din cele două ţări este susţinută de banii proveniţi de afaceri cu petrol din Golful Persic. Aceste sume depăşesc miliardele de dolari obţinute în Afganistan prin exporturi de opiu şi heroină, a declarat Richard Holbrooke. “Se pare că sume mai mari provin de la persoane care transportă banii în valize”, a precizat oficialul american. “Uneori aceştia profită de pelerinajul la Mecca şi Medina, în Arabia Saudită, alteori de hawala, un sistem internaţional informal de transfer de bani sau în urma unor donaţii”, a continuat înaltul reprezentant. “Este o parte importantă a războiului. Iar miliţiile Taliban nu sînt o organizaţie care cheltuieşte banii pe tehnologie de ultimă generaţie”, a continuat acesta. Richard Holbrooke a acordat acest interviu la reuniunea Prietenilor Pakistanului Democratic, organizată la Istanbul în Turcia, unde au fost prezente delegaţii provenind din aproximativ 12 ţări şi organizaţii internaţionale, inclusiv miniştri ai Afacerilor Externe din Pakistan, Turcia, Suedia, Canada, Emiratele Arabe Unit şi Iran.



12