Germania, acuzată de lipsă de solidaritate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania, acuzată de lipsă de solidaritate

Externe 01 Septembrie 2011 / 00:00 461 accesări

Ministrul belgian pentru Afaceri Europene, Olivier Chastel, a acuzat Germania de lipsă de solidaritate în gestionarea crizei din Zona Euro şi a criticat pretenţia Berlinului şi a Parisului de a conduce Europa, într-un interviu publicat ieri de cotidianul ”Le Soir”. Olivier Chastel i-a reproşat implicit cancelarului german, Angela Merkel, că ar fi ”prizonieră din raţiuni electorale interne”. Declaraţiile ministrului belgian se fac ecoul celor din Guvernul Poloniei, ţară ce asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE. Ministrul polonez de Finanţe, Jacek Rostowski, a avertizat luni în legătură cu ”disoluţia Zonei Euro”. La modul mult mai larg, Olivier Chastel a estimat că Franţa şi Germania au prea mult tendinţa de a dicta conduita Europei, îndeosebi în ce priveşte criza. ”Europa nu mai ia decizii decât după o întâlnire franco-germană! Este foarte complicat să trăieşti”, a conchis el.

INFLAŢIE ŞI ŞOMAJ ÎN STAGNARE Rata anuală a inflaţiei din Zona Euro a rămas neschimbată în august, faţă de iulie, la 2,5%, potrivit estimărilor Biroului European de Statistică (Eurostat). Pe 15 septembrie, Eurostat va da publicităţii o a doua estimare revizuită pentru luna august. Rata şomajului din Zona Euro, corectată de variaţiile sezoniere, a rămas în iulie la acelaşi nivel ca în luna precedentă, de 10%, în timp ce în aceeaşi lună din 2010 se înregistra o rată a şomajului de 10,2%, arată Eurostat. Eurostat a calculat că numărul şomerilor din UE a fost de 22,711 milioane de persoane în iulie, din care 15,757 milioane în Zona Euro. Dintre statele membre, cele mai scăzute rate ale şomajului au fost înregistrate în Austria (3,7%), Olanda (4,3%) şi Luxemburg (4,6%), în timp ce Spania, Lituania şi Letonia au înregistrat cele mai mari rate ale şomajului, de 21,2%, respectiv 15,6% şi 16,2%. Faţă de iulie 2010, 16 state UEau înregistrat o scădere a şomajului, în timp ce celelalte 11 au înregistrat creşteri ale ratei şomajului. Cele mai mari scăderi ale şomajului au fost înregistrate în Estonia (de la 17,9% la 12,8%) şi Letonia (de la 19,9% la 16,2%), în timp ce Grecia a înregistrat cea mai amplă creştere a şomajului, de la 11% la 15%. Şi în Bulgaria, şomajul a crescut de la 10% la 11,5% iar în Slovenia, creşterea a fost de la 7,2% la 8,4%, comparativ cu anul trecut. În România, rata şomajului a fost estimată în luna iulie la 7,3%, la acelaşi nivel cu cea din luna anterioară şi cu 0,1% peste nivelul lunii iulie 2010.

LIMITAREA RECESIUNII Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, a anunţat ieri că Executivul discută cu creditorii internaţionali măsuri de reducere a impactului recesiunii profunde cu care se confruntă ţara, subliniind că următoarele săptămâni sunt cruciale. Recent, Venizelos declarase că economia Greciei se va contracta anul acesta mai mult decât s-a estimat anterior, posibil cu peste 4,5%. Ieri, oficialul elen a afirmat că Grecia discută măsuri de limitare a efectelor recesiunii cu reprezentanţii FMI, UE şi BCE. De asemenea, ministrul a subliniat că acordul stabilit la summit-ul din 21 iulie (la care s-a convenit un nou pachet de sprijin de 159 miliarde de euro pentru Grecia) nu este în pericol, chiar dacă cinci ţări din Zona Euro au cerut garanţii. Venizelos a precizat că negocierile cu privire la detaliile acestui al doilea program de sprijin se vor încheia la mijlocul lui octombrie, dar a adăugat că acest program este de o ”importanţă vitală”. Grecia, care a fost forţată să solicite de două ori asistenţă financiară internaţională, se confruntă în 2011 cu al treilea an de recesiune.

Taguri articol


12