Germanii au omagiat - duminică la Munchen, împreună cu președintele Joachim Gauck și cancelarul Angela Merkel - amintirea celor nouă persoane ucise în urmă cu o săptămână de un tânăr dezechilibrat psihic în acest oraș, relatează AFP.
Alături de Merkel și Gauck, demnitari religioși ortodocși, evrei și musulmani au fost de asemenea prezenți la ceremonia în catedrala Frauenkirche din Munchen, în sudul țării.
"Închiderea în sine și neîncrederea" nu trebuie să aibă ultimul cuvânt, a declarat cardinalul de Munchen, Reinhard Marx. Dhari Hajer, care conduce Consiliul musulman al orașului, a avertizat împotriva unei alunecări spre un "cerc vicios al urii și al violenței".
O comemorare a avut loc de asemenea la sfârșitul după-amiezei în parlamentul regional al Bavariei, unde președintele Gauck a ținut un discurs în care a asigurat că "noi vom rămâne cum suntem, o comunitate umană care se arată solidară".
"Societatea nu trebuie să permită ca aceste tinere persoane să fie lăsate singure și nici să tolereze marginalizarea lor", a mai declarat el, ancheta arătând că atacatorul, în vârstă de 18 ani, David Ali Sonboly, care suferea de tulburări psihice, fusese hărțuit în școala sa.
În ediția de duminică a cotidianului popular Bild, tatăl acestui tânăr german-iranian a spus că primise "amenințări cu moartea" după masacru și consideră că "viața sa în Munchen s-a terminat".
El a indicat că depusese plângere împotriva elevilor care îi maltratau fiul în urmă cu câțiva ani, după ce fusese alertat de tineri din clasa lui, dar a deplâns faptul că aceasta nu a avut nicio urmare.
David Ali Sonboly a ucis nouă persoane în 22 iulie și a rănit grav alte 11 în fața unui mare centru comercial din Munchen, înainte de a se sinucide.
Animat de idei de extremă-dreapta rasiste, el era obsedat de jocurile video violente și de masacre în masă, în special de cel comis de norvegianul Anders Behring Breivik. Acesta ucisese 77 de persoane, în majoritate tineri, în 2011. Atacul armat de la Munchen a avut loc după cinci ani, exact în aceeași zi.