Germania are cea mai bună imagine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apreciere globală

Germania are cea mai bună imagine

Monden 24 Mai 2013 / 00:00 358 accesări

VOCEA POPOARELOR Sondajul anual în care peste 26.000 de persoane din 25 de state sunt întrebate telefonic despre ţara care le suscită cea mai multă încredere în a contura un viitor luminos a desemnat Germania pe prima poziţie. În mod special, sondajul comandat de BBC World Service a dorit ierarhizarea imaginii a 16 ţări membre UE după calificativele pozitiv, negativ, parţial pozitiv şi parţial negativ. Germania a fost desemnată de 59% dintre respondenţi ca ţara cu cea mai bună imagine, respectiv calificativul pozitiv. Reversul i-a fost atribuit unei ţări din afara UE, Iran, din nou desemnat ca statul cu cea mai negativă influenţă în lume, cu numai 15% percepţie pozitivă. Problemele legate de siguranţa centralelor nucleare pe fondul riscului seismic ridicat al ţării au costat imaginea Ţării Soarelui Răsare care a scăzut de la 58% la 51% în preferinţele oamenilor, ocupând abia locul patru în clasamentul general.

Cea mai căutată ţară din Europa şi-a îmbunătăţit în mod considerabil imaginea în ultimul an, detronând Japonia de prima poziţie. Succesul Germaniei este pus pe seama diplomaţiei ireproşabile a ţării care în mod constant îmbină aspectele politice cu cele economice, făcând orice efort posibil pentru promovarea produselor naţionale şi găsirea de noi pieţe de desfacere, dar şi căutarea de materii prime cât mai ieftine şi sprijinirea democraţiilor aflate la început de drum. De exemplu, un important acord economic cu Mongolia asigură continuarea eforturilor de democratizare politică şi socială, în timp ce economia centralizată a ţării este ajutată să treacă la sistemul capitalist. În mod neaşteptat, Germania se bucură de o imagine bună şi în Franţa şi Spania, grav afectate de criză, ţări salvate de politica de austeritate dusă de cancelarul Angela Merkel prin care mare parte din datorii le-au fost preluate de Banca Central Europeană şi primind garanţii din Mecanismul de Salvare al UE. La un an de la amplele manifestaţii de protest de la Madrid şi Atena în care afişau pancarte înfăţişând-o pe Angela Merkel cu însemne naziste, 68% dintre spanioli, 78% dintre britanici şi 81% dintre francezi au calificat influenţa Germaniei drept pozitivă şi chiar exprimând admiraţie pentru ţara lui Goethe. Doar grecii s-au menţinut germanofobi cu 52% dintre subiecţi acordându-i calificativ negativ. Americanii şi canadienii au dat calificative în scădere UE, dar britanicii au fost cei care s-au remarcat prin lipsa de încredere faţă de structura europeană cu 47% dintre respondenţi acordând calificativ negativ, faţă de 42% care au răspuns pozitiv.

POPULARITATE ÎN SCĂDERE Sondajul a arătat că factorul politic în imaginea unei ţări este minor. Contează în schimb economia. De exemplu, Germania a reuşit un scor bun în toate ţările. 84% dintre ghanezi iau Germania ca exemplu, în timp ce China şi India şi-au erodat în mod simţitor capitalul de simpatie în ţările africane. Cel mai mare regres l-a înregistrat China în mod neaşteptat, pentru că în ultimii ani a tot crescut în sondaj, fiind situată acum abia pe locul al nouălea. India a înregistrat cea mai joasă poziţie, pe locul 12, cu 35% dintre respondenţi atribuindu-i calificativ negativ, mai mulţi decât cei 34% care i-au acordat indice pozitiv, o premieră din anul 2005, de când se efectuează sondajul. Israelul, Coreea de Nord, Pakistan şi Iran sunt ţările cu cea mai proastă imagine.

Taguri articol


12