Germania cere Israelului să accepte crearea unui stat palestinian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania cere Israelului să accepte crearea unui stat palestinian

Externe 09 Mai 2009 / 00:00 552 accesări

Ministrul israelian al Afacerilor Externe, ultranaţionalistul Avigdor Lieberman, a părăsit, vineri, Berlinul, unde Guvernul federal a insistat ca Israelul să accepte crearea unui stat palestinian. ”Guvernul federal aşteaptă de la noul Guvern israelian să respecte rezultatele precedentelor negocieri de pace şi obiectivul privind o soluţie cu două state”, a informat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat, după o întrevedere, joi seară, între Lieberman şi omologul său german, Frank-Walter Steinmeier. Lieberman a declarat public că noul Guvern nu este legat de conferinţa de la Annapolis, din SUA, care a relansat negocierile de pace între Israel şi palestinieni, în noiembrie 2007. Ca şi premierul Benjamin Netanyahu, el a exclus, pînă în prezent, o soluţie cu două state, susţinută de comunitatea internaţională. Noul şef al diplomaţiei israeliene a expus orientările de politică externă ale Guvernului, el detaliind perspectivele concrete, înainte de o vizită a lui Netanyahu la Washington, peste două săptămîni, precizează comunicatul.

Mai mulţi oficiali politici germani şi-au exprimat, vineri, dezamăgirea în presă, după vizita ministrului israelian. ”A fost un rămas-bun oricărui fel de «soft power»”, a declarat un oficial al liberalilor partidului FDP, Werner Hoyer, adăugînd că ”nu se întrevede nicio perspectivă pentru un viitor sigur pentru Israel”. Avigdor Lieberman, lider al partidului de extremă-dreaptă Israel Beitenu, a fost primit cu o discreţie neobişnuită în timpul vizitei sale de două zile la Berlin, după ce s-a deplasat la Roma, Paris şi Praga. Lieberman, în vîrstă de 50 de ani şi născut în R. Moldova, şi-a exprimat dorinţa de a ajunge la o separare maximală între evrei şi arabi şi de a transforma Israelul într-un ”stat etnic omogen”. El se opune creării unui stat palestinian alături de Israel, soluţia cu două state promovată de comunitatea internaţională.

”Ocupaţia israeliană este mai rea decît gripa porcină”

Zeci de palestinieni şi de militanţi străini care purtau măşti medicale au manifestat, vineri, împotriva ”gripei ocupaţiei israeliene”, referindu-se astfel la gripa porcină, împotriva căreia s-a mobilizat întreaga lume. Manifestanţii, adunaţi în satul Bilin din Cisiordania, agitau pancarte pe care scria ”Opriţi gripa ocupaţiei”. ”Lumea acordă astăzi mai multă atenţie gripei porcine, pentru că aceasta s-a soldat cu morţi, dar a uitat că boala de care suferim noi este şi mai rea”, a declarat unul dintre organizatorii manifestaţiei, Abdallah Abu Rahmeh. ”Încercăm să atragem atenţia lumii asupra unui virus mult mai periculos decît cel al gripei porcine, virusul ocupaţiei israeliene, care s-a soldat cu moartea a mii de palestinieni, de la cucerirea teritoriilor palestiniene de către Israel, în 1967”, a adăugat acesta. Gripa porcină a contaminat 2.384 de persoane din 24 de ţări şi a ucis 44 de persoane în Mexic şi SUA, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Palestinieni, alături de demonstranţi pacifişti israelieni şi străini manifestează în fiecare vineri, la Bilin, o localitate care a devenit un simbol al luptei palestinienilor împotriva ”zidului separaţiei israeliene”, o porţiune din acesta trecînd pe teritoriul localităţii. Prezentată de Israel ca ”împrejmuire antiteroristă”, această barieră, care urmează să se întindă cînd va fi terminată pe o distanţă de peste 650 de kilometri, este considerată un ”zid al aparthaidului” de către palestinieni. Aceasta afectează Cisiordania şi ridică probleme cu privire la crearea unui stat palestinian viabil. Într-o hotărîre pronunţată la 9 iulie 2004, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a găsit ilegală construcţia barierei şi a cerut dezmembrarea acesteia, lucru cerut imediat şi de către Adunarea Generală a ONU.



12