Germania, gata să cedeze o parte din suveranitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De dragul Zonei Euro

Germania, gata să cedeze o parte din suveranitate

Externe 17 Noiembrie 2011 / 00:00 493 accesări

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ieri că Germania este pregătită să cedeze o parte din suveranitate, pentru întărirea Zonei Euro şi refacerea încrederii în moneda unică. Merkel a arătat că este nevoie de modificarea tratatului UE, pentru consolidarea instituţiilor UE şi aplicarea unor reglementări mai stricte referitoare la bugete, pentru a creşte rezistenţa Zonei Euro la criză. Ea a adăugat că Germania vrea o UE puternică şi o Zonă Euro la fel de puternică, generatoare de încredere pe pieţele internaţionale. Germania, cel mai mare contributor la programele de salvare a ţărilor cu datorii mari din Zona Euro, promovează planuri de modificare a reglementărilor UE. Premierul britanic, David Cameron, a respins propunerea lui Merkel de modificare a tratatului, afirmând luni că criza oferă ocazia ca Bruxelles-ul să returneze statelor o parte din prerogative. Merkel a explicat că modificarea tratatului ar implica un rol de intervenţie şi supraveghere în privinţa stabilirii bugetelor naţionale, dar cu flexibilitate pentru aplicarea unor strategii bugetare proprii. Merkel a arătat că tratatele actuale nu permit Băncii Centrale Europene să rezolve problema euro.

CRIZĂ SISTEMICĂ Zona Euro se confruntă cu o adevărată criză sistemică, ce necesită un angajament puternic din partea tuturor statelor membre, pentru a fi rezolvată, a declarat, ieri, la Strasbourg, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, care a atras atenţia că abordarea interguvernamentală a ţinut pe loc procesul de luare a deciziilor pentru ieşirea din criză. Barroso a subliniat nevoia unei integrări economice mai puternice în rândul celor 17 state membre din Zona Euro, fără a afecta însă interesele celorlalte 10 state membre ale UE. Oficialul a mai spus că Executivul european va prezenta, săptămâna viitoare, două iniţiative pentru a întări supravegherea bugetelor statelor din Zona Euro şi a ţintelor lor economice. CE va monitoriza execuţia bugetară şi, dacă va fi necesar, va sugera amendamente în cursul anului. Decizia finală privind bugetele naţionale va rămâne acolo unde îi este locul: în parlamentele naţionale. Dar acestea trebuie să fie mai conştiente de regulile europene pe care guvernele lor şi ele însele s-au angajat să le respecte, a punctat Barroso. Şeful Executivului european a semnalat că, pentru a întări integrarea în viitor, va fi nevoie de schimbări ale Tratatului UE, lucru care, în opinia sa, va necesita timp şi nu poate fi văzut ca soluţia imediată la actuala criză. Barroso şi-a reiterat, de asemenea, încrederea fermă în viitorul euro şi al uniunii monetare.

INFLAŢIA ÎN UE Rată anuală a inflaţiei în UE a fost, în octombrie, de 3,4%, faţă de 3,3% în septembrie, în timp ce în cazul Zonei Euro, rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 3%, conform datelor publicate ieri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În luna octombrie 2011, ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost Marea Britanie (5%), Estonia (4,7%), Slovacia (4,6%), Letonia (4,3%), Lituania (4,2%), Portugalia (4%), Italia, Luxemburg, Austria, Ungaria, Polonia (toate cu 3,8%), România (3,6%). La polul opus se situează Suedia (1,1%), Irlanda (1,5%) şi Malta (2,4%). Comparativ cu luna septembrie 2011, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre (inclusiv în România), a rămas stabilă în cinci state şi a crescut în 13 ţări. În schimb, România se situează în continuare pe primul loc în UE la creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni, cu un avans de 6,6%, urmată de Estonia (5,2%) şi Marea Britanie (4,3%). La polul opus sunt Irlanda (0,8%), Suedia (1,6%), Cehia şi Slovenia (ambele cu 2%).



12