Germania, ţară care se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei şi o penurie în forţa de muncă la nivelul anumitor sectoare - vrea să recruteze din străinătate muncitorii calificaţi, dotându-se pentru prima oară cu o lege privind imigraţia. Obiectivul proiectului de lege - care urmează să fie adoptat de Parlament în cursul lui 2019 - este de a răspunde lipsei forţei de muncă acute în anumite sectoare ale economiei-far a Europei. Concret, el prevede ca persoane originare din ţări din afara Uniunii Europene (UE) care dispun de calificări să obţină un permis de sejur pe o perioadă de şase luni, cu scopul de a obţine un loc de muncă. În cursul acestei perioade, este necesar ca ele să dispună de propriile mijloace de subzistenţă şi să demonstreze cunoaşterea unui nivel suficient al limbii germane. Permisul de sejur le va fi prelungit în cazul în care îşi găsesc de lucru. Germania intenţionează să recruteze în sectoare strategice precum informatica, tehnologiile informaţiei sau meserii legate de bucătărie şi îngrijirea persoanelor în vârstă. Lipsa de forţă de muncă este deosebit de acută în întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), ”inima” modelului economic german.
Ministrul Economiei Peter Altmaier a apreciat că este vorba despre o ”zi istorică” pentru Germania, care pune capăt unei îndelungate ”dezbateri ideologice” pe tema imigraţiei.
Ţara numără deja 14,9% persoane născute în străinătate, potrivit ONU, însă întâmpină în continuare dificultăţi în a se considera o ţară de imigraţie. Însă din anii '60, Germania a adus din Turcia şi Grecia numeroşi străini care să muncească în fabricile sale, însă aceştia erau consideraţi ca nişte ”muncitori invitaţi”, ţinuţi să se întoarcă în ţara lor. În fapt, însă, mulţi dintre ei au rămas în Germania.