Germania, invitată să conducă misiuni militare ONU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania, invitată să conducă misiuni militare ONU

Externe 19 Iunie 2014 / 00:00 503 accesări

”Germania este invitată de Organizaţia Naţiunilor Unite să conducă, într-o bună zi, misiuni militare ONU”, a anunţat, ieri, ministrul german al Apărării, Ursula Von der Leyen, care pledează pentru o angajare mai importantă la nivel internaţional a ţării sale. ”Solicitarea ONU este ca Germania să investească mai mult personal de conducere din cadrul statelor majore şi ca, eventual, Germania să conducă, într-o bună zi, o misiune militară de menţinere a păcii sub egida ONU”, a declarat ministrul într-un interviu pentru postul public german ARD, în urma unei întâlniri, marţi, cu adjunctul secretarului general al ONU, Jan Eliasson, la New York. ”Naţiunile Unite apreciază capacităţile tehnice de care dispune Germania, în special în domeniul transportului aerian, transportului răniţilor şi evacuărilor”, a subliniat Von der Leyen, subliniind că, în prezent, ţara sa este angajată în şase misiuni ONU în întreaga lume.

Ministrul Apărării, ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, şi preşedintele Joachim Gauck fac parte dintre personalităţile germane care intervin în mod frecvent în dezbaterea publică, exprimându-şi opţiunea pentru un angajament mai important al ţării lor pe scena internaţională. Preşedintele Gauck a provocat o dezbatere, weekend-ul trecut, afirmând că nu se opune unei participări a armatei Germaniei la misiuni în străinătate, în vederea apărării drepturilor omului. ”În asemenea cazuri, în care este vorba despre supravieţuirea unor populaţii nevinovate, uneori este judicios să se recurgă la arme”, a declarat preşedintele, provocând critici dinspre o parte a stângii.

Potrivit unui sondaj publicat la sfârşitul lui mai, majoritatea germanilor sunt ostili asumării unui angajament mai important din partea ţării în afacerile internaţionale. În total, 60% dintre persoanele intervievate apreciau că Germania trebuie să continue să se menţină în retragere, în timp ce doar 37% apreciau că ţara lor ar trebui să se angajeze cu mai multă forţă, potrivit acestui studiu comandat de Fundaţia Körber, în colaborare cu Ministerul german de Externe.



12