Germania recrutează voluntari pentru a combate evaziunea în Grecia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania recrutează voluntari pentru a combate evaziunea în Grecia

Externe 28 Februarie 2012 / 00:00 415 accesări

Deputaţii din Bundestag au aprobat, ieri, al doilea pachet de salvare pentru Grecia, în valoare de 130 de miliarde de euro. Un număr de 496 de deputaţi au votat pentru, 90 au votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut. Votul a survenit înainte de summit-ul şefilor de stat şi de guvern din 1 - 2 martie. Autorităţile germane sunt însă destul de categorice şi au recrutat circa 160 de voluntari experţi în colectarea taxelor, care să meargă în Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii fiscale, iar presa elenă scrie deja despre „o forţă de asalt formată din colectori de taxe germani”. Măsura autorităţilor federale din Germania riscă să reaprindă tensiunile dintre Berlin şi Atena. Cei aproximativ 160 de experţi urmează să se deplaseze în Grecia în cadrul unei iniţiative a UE şi FMI pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare de taxe. Voluntarii ar putea derula seminarii sau proiecte pe termen lung, potrivit Ministerului de Finnaţe german. Toţi cei aproape 160 de experţi vorbesc engleza, iar aproximativ zece şi greceşte.

Creditorii internaţionali au crescut din nou presiunea asupra Greciei pentru combaterea evaziunii fiscale, estimată la 5-6 miliarde de euro anual, şi pentru rezolvarea situaţiei unor restanţe de circa 60 de miliarde de euro la plata de taxe, potrivit estimărilor Comisiei Europene şi FMI. Taxele directe reprezintă mai puţin de jumătate din veniturile guvernului elen, TVA şi accizele având cea mai mare contribuţie. „Grecia se confruntă acum cu aceleaşi probleme întâmpinate de Germania de Est în 1990”, a declarat Norbert Walter-Borjans, ministru de Finanţe al landului german Renania de Nord-Westphalia, din care provin foarte mulţi voluntari. După căderea Zidului Berlinului, Germania de Vest a trimis mii de oficiali să ajute la reconstrucţia structurilor administrative în fostul Est comunist, însă această politică a condus la resentimente”.

Pe de altă parte, Grecia de pregăteşte de campanie electorală. Ministrul elen pentru Protecţia Cetăţeanului, care se ocupă de poliţie, Christos Papoutsis, a anunţat luni că şi-a prezentat demisia din cadrul Guvernului pentru a candida la conducerea partidului socialist Pasok. Christos Papoutsis, fost comisar european, a declarat că şi-a depus demisia într-o scrisoare adresată premierului Lucas Papademos, pentru a-şi prezenta candidatura la preşedinţia Pasok. Fără mari perspective de victorie, potrivit analiştilor politici, în faţa favoritului socialist, actualul ministru de Finanţe Evangelos Venizelos, Christos Papoutsis a fost criticat pentru eşecul poliţiei de a controla violenţele urbane din 12 februarie, din timpul unei mari manifestaţii sindicale împotriva austerităţii. Pasok urmează să organizeze la 18 martie alegeri pentru succesorul actualului preşedinte Giorgios Papandreou, al cărui mandat va expira atunci. Ajuns la putere în octombrie 2009, Papandreou a fost înlăturat în noiembrie şi înlocuit cu Lucas Papademos, după ce a generat teamă pe pieţele financiare şi în zona euro propunând un referendum în Grecia cu privire la al doilea plan de salvare a ţării pe care îl schiţase UE.



12