Germania sărbătoreşte 20 de ani de la reunificare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania sărbătoreşte 20 de ani de la reunificare

Externe 04 Octombrie 2010 / 00:00 576 accesări

Prin discursuri oficiale, focuri de artificii şi retrospective televizate, Germania a marchat, pe 3 octombrie, 20 de ani de la reunificare, un episod simbolic al încheierii Războiului Rece. Principala ceremonie oficială, s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui Christian Wulff şi a cancelarului Angela Merkel, la Bremen, în nord-vestul ţării, fiecare dintre cele 16 landuri urmând să găzduiască, pe rând, festivităţile marcând sărbătoarea naţională Ziua Unificării. După o slujbă religioasă, oficiată de episcopul catolic Franz-Josef Bode şi de pastorul luteran Renke Brahms, preşedintele Wulff a susţinut un discurs, în prezenţa a câtorva sute de mii de persoane. Acesta a salutat, în principal, curajul celor care au înlăturat dictatura comunistă. El a subliniat rolul pe care l-au jucat, în urmă cu 20 de ani, ţări precum Polonia şi Ungaria, dar şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, în doborârea Cortinei de Fier şi reinstaurarea democraţiei în Europa.

Printre înalţii oficiali prezenţi în oraşul hanseatic s-au numărat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, preşedintele UE Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Preşedintele Obama a transmis felicitări, salutând „curajul şi convingerea poporului german, care a doborât Zidul Berlinului, punând capăt câtorva decenii de separare dureroasă şi artificială”. Mesaje de felicitare au venit şi din Rusia şi din Polonia.

Unificarea Germaniei de Vest capitalistă cu Germania de Est comunistă, două entităţi create prin împărţirea Europei şi separate prin Cortina de Fier, imediat după înfrângerea Germaniei naziste, a avut loc la 11 luni de la prăbuşirea Zidului Berlinului. Fosta Republică Democratică Germană (RDG), cu o economie paralizată, s-a prăbuşit în câteva luni de manifestaţii paşnice, în timp ce puterile aliate, între care fosta Uniune Sovietică, condusă atunci de reformatorul Mihail Gaorbaciov, cădeau de acord asupra acceptării reunificării celor două Germanii, un pas decisiv către unificarea europeană. Angela Merkel, care a crescut în fosta RDG, a povestit, într-un interviu publicat duminică, felul cum s-a schimat viaţa ei, odată cu reunificarea. „Dintr-o dată, puteam face tot felul de lucruri, pe care, anterior, puteam doar să mi le imaginez, ca, de exemplu, să viziteze SUA”, a declarat aceasta pentru cotidianul „Bild”.

Majoritatea membrilor Guvernului urmau să se întoarcă la Berlin de duminică, pentru a asista la o a doua ceremonie, seara, în faţa Bundestagului, urmată de un foc de artificii. Preşedintele Parlamentului german Norbert Lammert a fost criticat de opoziţia social-democrată pentru organizarea acestui one man show scump. Capitala germană, care s-a bucurat de condiţii meteorologice favorabile, a primit zeci de mii de vizitatori. Marele bulevard central Unter der Linden a fost luat cu asalt de autocare venite din toate părţile ţării, iar maşini marca Trabant, din RDG, ofereau vizite pentru turişti. Presa a publicat numeroase fotografii din acea vreme, dar şi întrebări-concurs despre istoria recentă a Germaniei, în timp ce posturile de televiziune şi-au multiplicat programele de divertisment, între care un mare concert cu celebrităţi rock din RDG. Sondajele de opinie arată că, în prezent, majoritatea germanilor, respectiv 84%, privesc reunificarea ca pe ceva pozitiv, fără diferenţe notabile între estul şi vestul ţării.



12