Autorităţile germane au decis să nu mai prelungească contractul cu compania americană Verizon, pentru a scăpa de temerile că aceasta ar fi putut să furnizeze agenţiilor de spionaj din SUA informaţii sensibile. De ani de zile, compania Verizon, cu sediul la New York, furniza servicii de internet departamentelor guvernamentale germane, însă, în urma dezvăluirilor despre amplul program de supraveghere al Agenţiei Naţionale pentru Securitate din SUA (NSA), oficialii de la Berlin au devenit suspicioşi cu privire la practicile colaboratorilor lor de peste ocean.
Cancelarul Angela Merkel s-a supărat foarte tare să afle despre spionarea propriilor comunicaţii mobile şi a declanşat o amplă investigaţie, în care până şi autorul dezvăluirilor, fostul colaborator al NSA Edward Snowden, va depune mărturie. Ministerul de Interne din Germania a primit, totodată, ordine de a verifica practicile companiilor americane cu care instituţiile aveau diverse contracte. Concluzia a fost că NSA ar fi putut cere Verizon să îi furnizeze informaţii despre activităţile pe care compania le desfăşura pe teritoriul Germaniei şi, astfel, informaţii sensibile ar fi putut ajunge în posesia agenţiilor guvernamentale americane.
Contractul cu Verizon expiră în 2015. Oficialii germani sunt suspicioşi şi faţă de companiile britanice, pentru că serviciile secrete ale Majestăţii Sale şi-au ajutat tacit colegii americani. Aşa că nici contractul cu firma britanică Colt, care furniza internet Parlamentului german, nu va mai fi reînnoit.