”Germanii trebuie să depășească tendințele lor pacifiste și să susțină eforturile de distrugere a grupării Statul Islamic (SI), care a cucerit părți din Siria și Irak”, a declarat, vineri, cancelarul german, Angela Merkel, într-un discurs rostit la Hanovra, cu ocazia Zilei Naționale a Germaniei. În opinia sa, ”gruparea SI reprezintă o provocare pentru întreaga lume, nu numai pentru SUA sau pentru țările arabe din regiune. „A lupta contra terorismului SI este în interesul Germaniei. Jihadiștii sunt o amenințare și pentru securitatea de aici”. Angela Merkel nu a precizat dacă este probabil ca Germania să se implice militar în Irak, în afara programului deja început de înarmare și antrenare a circa 10.000 de luptători kurzi peshmerga.
Ziua Națională a Germaniei, 3 octombrie, marchează semnarea Tratatului de Unificare, în 1990, a Germaniei Orientale și a celei Occidentale, la zece luni după căderea regimului comunist din fosta Republică Democrată Germană.
SPRIJIN AUSTRALIAN Australia a autorizat, vineri, raiduri aeriene şi mobilizarea forţelor speciale împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI) în Irak, alăturându-se astfel coaliţiei internaţionale, a anunţat premierul australian, Tony Abbott. Aproximativ 200 de soldaţi, printre care membri ai trupelor speciale, au sosit la jumătatea lui septembrie în Emiratele Arabe Unite, un punct strategic pentru operaţiuni militare în regiune, în condiţiile în care Australia se pregătea să se alăture coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva grupării Stat Islamic. Aceşti soldaţi sunt susţinuţi de avioane militare, în special Super Hornet F/A-18F, un avion de detectare şi control E-7A şi un avion de transport şi recunoaştere KC-30A. Trupele speciale nu au ca scop să participe direct la misiuni de luptă, ci să ajute forţele irakiene să planifice şi să coordoneze operaţiunile, a subliniat şeful Guvernului australian. Aceste trupe vor opera la o scară net inferioară faţă de celelalte ţări aliate, a mai spus el.
Australia participa deja alături de SUA la eforturile internaţionale de a livra arme forţelor kurde care luptă împotriva extremiştilor din gruparea Stat Islamic în nordul Irakului. Franţa participă alături de SUA, de la jumătatea lui septembrie, la raidurile aeriene împotriva SI în Irak. Joi, Parlamentul turc a autorizat o intervenţie militară împotriva jihadiştilor în Irak şi Siria, unde oraşul kurd Kobane, aflat la frontiera cu Turcia, era ameninţat de SI.