Germania vrea combaterea abuzului pe piaţa muncii prin eliminarea restricţiilor în 2011

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania vrea combaterea abuzului pe piaţa muncii prin eliminarea restricţiilor în 2011

Externe 10 Septembrie 2010 / 00:00 334 accesări

Germania va anula, în 2011, restricţiile impuse pe piaţa muncii, urmând exemplul altor 11 state din UE, în timp ce Guvernul de la Berlin încearcă să găsească instrumente pentru a combate abuzul pe piaţa muncii, relatează Deutsche Welle în pagina electronică. Între condiţiile oferite muncitorilor străini în Germania, postul citează 16 ore de muncă pe zi, salariu între 1,5 şi 5,4 euro pe oră, concedii reduse şi locuinţe jalnice, iar între domeniile de angajare, aceasta citează curăţarea gărilor, renovarea imobilelor, tăiatul porcilor în măcelăriile grmane. “Dacă patronii trebuie să plătească unui muncitor german un salariu de bază, atunci trebuie să ofere 2,50 de euro pentru tăierea unui porc. Aceeaşi muncă, prestată de un mucitor român, costă 1,50 de euro”, a declarat Bernd Maiweg, din cadrul sindicatului din domeniul gastronomiei. Adăugând că, în Germania, se vând anual 58 de milioane de porci, el a subliniat că “din diferenţe mici de salarizare, se pot obţine câştiguri considerabile”.

Numeroşi angajaţi germani au fost concediaţi, din considerente economice, din cauza concurenţei muncitorilor est-europeni, atât de mici întreprinderi familiale, cât şi de marile concerne, inclusiv Căile Ferate Germane (Deutsche Bahn) angajând muncitori din străinătate pentru curăţarea unor terenuri sau construirea de şine. În contextul anulării anul viitor a restricţiilor impuse pe piaţa muncii, un politician german, Evelyn Gebhard, atrage atenţia că unele dintre regulile impuse de PE nu pot fi aplicate în Germania, permiţând unele abuzuri. Gebhard s-a referit la prevederile din domeniul serviciilor, potrivit cărora muncitorii trimişi dintr-un stat în altul trebuie să beneficieze de prevederile legilor ţării gazdă. Însă, acest regulament se aplică doar dacă în ţările gazdă există un salariu minim pe economie.

În Germania, există puţine şanse ca statul să impună un anumit nivel minim de salarizare, ca în domeniul construcţiilor, potrivit postului, care citează industria de prelucrare a cărnii ca domeniu în care nu există reglementări în acest sens. Guvernul german intenţionează să continue lupta împotriva abuzurilor, iar ministrul Muncii, Ursula von der Leyen, a anunţat că ia în considerare o schimbare a legislaţiei. De asemenea, unii politicieni creştin-democraţi solicită înăsprirea controalelor şi pedpselor.



12