De la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania şi SUA nu au mai avut relaţii bilaterale atât de tensionate. De la dezvăluirile făcute de fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, oficialii de la Berlin nu încetează să se mai minuneze cum aliaţii americani au putut să îi trateze ca pe nişte duşmani, spionând înalte oficialităţi şi instituţii guvernamentale. După al Doilea Război Mondial, Germania Federală a adoptat o politică de acceptare tacită a operaţiunilor de spionaj desfăşurate pe teritoriul său de către SUA, Marea Britanie sau Franţa, strategie păstrată şi după reunificarea Germaniei. Însă această atitudine este cale să se schimbe, iar cancelarul Angela Merkel i-a dat instrucţiuni clare ministrului federal de Interne, Thomas de Maizière.
NOU CAZ DE TRĂDARE Cancelarul Merkel, care şi-a trăit tinereţea în Germania Democrată, ştie foarte bine ce înseamnă să trăieşti cu frica de a fi spionat şi urmărit tot timpul, aşa că, după ce s-a confirmat faptul că până şi telefonul său mobil a fost interceptat de americani, şi-a schimbat atitudinea cu 180 de grade. Germania va solicita informări şi va monitoriza constant orice operaţiuni desfăşurate pe teritoriul său. Potrivit presei germane, există un document oficial care detaliază „contramăsuri concrete” ce vor fi implementate ca răspuns la acţiunile serviciilor de spionaj străine de pe teritoriul ţării.
Între timp, justiţia germană a anunţat ieri că anchetează un nou presupus caz de spionaj, presa relatând că ar fi vorba de un militar care opera în favoarea SUA, ceea ce ar constitui o a doua afacere care implică această ţară în doar câteva zile. Cazul este considerat mai grav decât cel care a implicat un presupus agent dublu care lucra și pentru CIA, arestat săptămâna trecută, potrivit presei germane. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a indicat pentru AFP că sunt desfășurate anchete în cadrul Ministerului vizând suspiciuni referitoare la un al doilea caz de spionaj, confirmând astfel informaţii apărute în cotidianul „Süddeutsche Zeitung”. Publicația „Die Welt” a relatat la rândul său, mai direct, că al doilea presupus spion, care lucra în favoarea SUA, ar fi un soldat din armata germană.
ALIAŢII NU SE SPIONEAZĂ ÎNTRE EI Schimbarea dramatică în optica oficialilor germani a avut loc după deconspirarea unui agent al Serviciilor Secrete germane (BND) care a lucrat ani de zile pentru americani, ulterior fiind prins când îşi oferea abilităţile speciale şi ruşilor. Bărbatul de 31 de ani a oferit în mod constant informaţii despre oficiali şi activitatea instituţiilor germane ambasadei SUA de la Berlin, iar în contul său se făceau vărsăminte constante, depăşind suma de 34.000 de dolari. Spionul ar fi oferit americanilor peste 218 documente sensibile. În mod ironic, acesta a fost prins în urma unei anchete menite să confirme dezvăluirile lui Edward Snowden, care susţinea că NSA desfăşoară ample programe de monitorizare a telecomunicaţiilor cetăţenilor germani. De fapt, Germania era una dintre cele mai spionate ţări de către americani. Angela Merkel a părut împăciuitoare la începutul scandalului. Însă, încă de anul trecut, a avertizat că, în cazul în care acuzaţiile se dovedesc adevărate, problema devine foarte serioasă. La rândul său, preşedintele Joachim Gauck afirma că, în cazul confirmării acuzaţiilor, este necesar ca Germania să pună piciorul în prag. „Să răspundem cu motto-ul „O să vă spionăm şi noi” este absurd şi ar fi un semn de slăbiciune”, a comentat şi Konstantin von Notz, membru al comisiei parlamentare ce investighează activitatea NSA vizând Germania şi cetăţeni săi.
SCHIMB DE SPIONI? Nu numai relaţiile SUA cu Germania s-au răcit simţitor, ci şi cele cu Rusia. Nu doar scandalul spionajului dezbină cele două puteri, dar cu siguranţă este subiectul cu cea mai mare vizibilitate în presă. Oficialii ruşi fac uneori şi exces de teatralitate, mai ales că, de cele mai multe ori, legislaţia şi practicile regimului Putin nu sunt neapărat un exemplu de democraţie, dreptate şi corectitudine. Mai nou, autorităţile de la Moscova sunt convinse că SUA au arestat un celebru hacker rus pentru a-l oferi la schimb cu Edward Snowden. Roman Selezniov, de 30 de ani, ar fi fost reţinut din 5 iulie, în Maldive, de către Serviciile secrete americane şi dus la o bază militară din Guam. Varianta oficială americană este că Roman Selezniov este un hacker care a fraudat milioane de dolari golind conturile cărţilor de credit emise în SUA. Poate că acest caz ar fi fost tratat altfel dacă Roman Selezniov nu era fiul deputatului rus Valeri Selezniov. Pe numele tânărului erau formulate acuzaţii grave de fraudă bancară şi furt de identitate din martie 2011. Partea rusă susţine că SUA şi-au făcut un obicei din a răpi cetăţeni ruşi, pe care apoi îi judecă după ce sunt formulate acuzaţii „dubioase”. Totuşi, exemplele lui Viktor Bout şi Konstantin Iaroşenko, unul - traficant de arme şi celălalt - de droguri, nu sunt de natură să convingă!