Germanii se opun acţiunilor militare în străinătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germanii se opun acţiunilor militare în străinătate

Externe 01 Februarie 2014 / 00:00 588 accesări

Sunt multe cancelarii occidentale care fac presiuni asupra autorităţilor de la Berlin să joace un rol mai important în diplomaţia internaţională şi să trimită mai multe trupe în misiuni din afara ţării, însă majoritatea opiniei publice germane se opune unei intervenţii mai importante din partea armatei naţionale în regiunile aflate în criză. La întrebarea dacă sunt de acord cu o intervenţie mai importantă din partea Bundeswehr în lume, 61% dintre persoanele intervievate au respins această idee, iar 30% au aprobat-o, potrivit acestei anchete, efectuată pentru postul public de televiziune ARD.

Într-un interviu publicat weekend-ul trecut, noul ministru al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că Germania îşi va spori acţiunea militară în Africa, prin trimiterea unor instructori suplimentari în Mali şi prin susţinerea intervenţiei franceze în Republica Centrafricană. „În contextul în care crizele se multiplică în Africa, Germania nu poate să-şi ferească privirea atunci când sunt comise crime şi violuri zilnic, măcar din motive umanitare”, a subliniat ministrul conservator, aflat în post de o lună, fiind prima femeie care ocupă această funcţie. Potrivit sondajului realizat asupra unui număr de 1.014 persoane în perioada 27-29 ianuarie, simpatizanţii partidului conservator al cancelarului Angela Merkel prezintă cea mai puternică tendinţă de a aproba intervenţii (41% sunt „pentru“, iar 52% „împotrivă“), iar cei ai stângii radicale prezintă mai puţin această tendinţă (18% sunt „pentru“, iar 76% „împotrivă“).

Problema unui rol militar mai important al Germaniei pe scena internaţională va fi unul dintre punctele aflate pe agenda celei de a 50-a ediţii a Conferinţei privind Securitatea de la München, la care participă, în weekend, reprezentanţi importanţi în domeniile apărării şi diplomaţiei. Din cauza trecutului său nazist, Germania a ezitat mult timp să permită Bundeswehr-ului să intervină în străinătate. Participarea sa, în anul 1999, la intervenţia NATO în Kosovo, în mandatul unui guvern alcătuit din social-democraţi şi ecologişţi, a marcat un punct de cotitură în acest sens. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, aflat în vizită, joi, la Berlin, a îndemnat Germania să se angajeze mai mult în lume. Germanii sunt sensibili, însă, la participarea la acţiuni umanitare. Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul „Stern”, 51% dintre germani apreciau că Bundeswehr ar trebui să se implice mai mult, în special în cadrul unor acţiuni umanitare, în ţări din Africa aflate în criză.

Taguri articol


12