Gerul a îmbolnăvit populaţia cu imunitate scăzută, fapt dovedit de statisticile întocmite atât la nivel local, cât şi naţional. Astfel, în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, în săptămâna 23 – 29 ianuarie 2012, au fost semnalate, numai la Constanţa, 676 de cazuri de pneumonii, din care 73 de persoane au fost spitalizate, 2.329 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 45 de persoane au necesitat îngrijirea pe patul de spital, şi o suspiciune clinică de gripă. „Faţă de săptămâna precedentă s-a înregistrat o creştere de 9,43%, iar faţă de media ultimelor trei săptămâni s-a înregistrat o creştere de 15,17%”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Şi în ţară, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), în ultima săptămână a lunii ianuarie, 77.354 persoane s-au prezentat la medic cu infecţii respiratorii acute, numărul acestora fiind în creştere cu aproximativ 15% faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă, conform raportului transmis de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Dintre acestea, peste 15.400 au fost înregistrate cu pneumonii, iar 61.841, cu viroze respiratorii. Numărul cazurilor compatibile clinic cu gripa înregistrate la nivel naţional a fost mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă (61 faţă de 52).
Până în prezent, au fost confirmate 24 cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal tip A, subtip H3, susţin medicii MS. În săptămâna menţionată au fost confirmate încă nouă cazuri de gripă A/H3N2.
RECOMANDĂRI UTILE Pentru evitarea îmbolnăvirilor, medicii MS recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu temperaturi foarte scăzute, să asculte sfatul medicilor, să nu neglijeze regulile de igienă personală şi să respecte un regim de viaţă sănătos.
MĂSURILE DE IGIENĂ PERSONALĂ, PRECUM SPĂLAREA CU APĂ ŞI SĂPUN A MÂINILOR, FOLOSIREA BATISTELOR PENTRU STRĂNUT SAU TUSE SUNT ESENŢIALE PENTRU PREVENIREA ÎMBOLNĂVIRILOR PRIN AFECŢIUNI RESPIRATORII
În această perioadă este bine ca alimentaţia să fie bogată în proteine, legume şi fructe. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.