Gestul care salvează vieți, ignorat de români!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avem nevoie de cât mai mulți donatori fideli

Gestul care salvează vieți, ignorat de români!

Sănătate 16 Iunie 2015 / 00:00 618 accesări

România este codașă și la capitolul donatori benevoli de sânge, un gest fără de care mulți și-ar fi pierdut viața în spitale. Potrivit Ministerului Sănătății (MS), în UE se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge - un gest de o remarcabilă solidaritate pe care cetățenii europeni îl fac față de semenii lor care au nevoie de transfuzii. În România, doar 1,7% din populația adultă donează sânge, față de 66% în Austria sau 52% în Franța. ”De aceea, la noi în țară există o nevoie permanentă atât de sânge și de preparate sanguine, cât și de donatori fideli”, susțin specialiști ai MS, într-un comunicat de ieri. Astfel, în fiecare an, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge (14 iunie) se vrea creșterea gradului de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi se urmărește a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieţi. “Ziua Mondială a Donatorului reprezintă o ocazie unică pentru noi, Ministerul Sănătății, de a aduce în atenție și de a le mulțumi tuturor acelor oameni care au înțeles importanța actului donării, ajutând bolnavii să supravieţuiască prin gestul lor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esențială, la fel ca și contribuţia donatorilor benevoli adusă sistemelor naţionale de sănătate”, a declarat, ieri, secretarul de stat în MS, Alin Țucmeanu.

MS ÎNCURAJEAZĂ DONAREA BENEVOLĂ DE SÂNGE

În lunile de vară, în perioada concediilor și a muncilor agricole, se știe deja că sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită, semnal de alarmă tras de nenumărate ori și de directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța, dr. Alina Dobrotă. Unitățile sanitare sunt în puse în dificultate pentru că, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate. Astfel, se creează un dezechilibru între cerere și cantitățile disponibile. În vederea susținerii donării voluntare, MS a reînființat anul trecut centrele de donare, după ce acestea au fost desființate în 2011.

Astfel, în toamna anului trecut au fost deja înființate centrul de la Institutul Clinic Fundeni și cel de la Spitalul Universitar. MS intenționează și înființarea centrului de la Bagdasar Arseni. La Constanța, conducerea CRTS anunță, periodic, organizarea de colecte mobile de sânge în diferite localități din județ, în colaborare cu primăriile din respectivele comune sau orașe, și asta pentru că oamenilor le este greu să vină la CRTS din Constanța, distanțele fiind de zeci de kilometri.

Directorul general al Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină, Andrei Rosin, a declarat că donatorii trebuie să ia în calcul inclusiv faptul că a da sânge înseamnă un beneficiu şi pentru sănătatea lor. ”Pe lângă mulţumirea că sângele lui poate salva o viaţă, donatorul îi face un bine sănătăţii proprii. Întrucât sângele are capacitatea de a se reface, celule proaspete ajung în fluxul circulator, contribuind la starea generală de sănătate. Totodată, studiile au arătat că donatorii de sânge fideli au o incidenţă de infarct cu mult mai mică decât persoanele care nu donează sânge. În plus, donarea periodică reglează tensiunea, iar hipertensiunea, dacă apare, se va instala mai târziu decât la un nedonator", a spus dr. Andrei Rosin.

El a subliniat că, în România, strictul necesar este acoperit, nefiind probleme pentru cazurile urgente.

"Uneori, cum suntem acum, în perioada de concediu, suntem puşi în situaţia de a amâna nişte operaţii planificate care nu sunt de urgenţă. Mă refer la o proteză de şold sau ceva de genul acesta, nu la operaţii de urgenţă", a precizat Rosin.



12