Ghețarii din China s-au retras cu circa 7.600 de kilometri pătrați, reprezentând 18% față de nivelul din anii ’50. Un studiu care a folosit date de teledetecție din perioada 2006-2010 a arătat că în China existau 48.571 de ghețari, care acopereau o suprafață de 51.840 de kilometri pătrați în zona de vest a țării.
Cercetarea, realizată de Institutul de Cercetare a Regiunilor Aride și Reci din cadrul Academiei Chineze de Științe (CAS), a indicat că 243,7 kilometri pătrați de gheață au dispărut, în medie, în fiecare an, în ultima jumătate de secol. Cea mai mare retragere a gheții a fost constatată în Munții Altai din regiunea autonomă Xinjiang-Uigură și pe muntele Gangdise din regiunea autonomă Tibet, unde ghețarii s-au retras cu 37,2%, respectiv 32,7% în ultimele cinci decenii. Potrivit studiului, marii ghețari de pe platoul Qinghai-Tibet, în special din partea estică a muntelui Gangdise, precum și cei din sudul și vestul Himalayei s-au topit în ritmul cel mai rapid, cu peste 2% în fiecare an.
ȘI UNA BUNĂ... În schimb, Marea Arctică pare să își fi recâștigat volumul de gheață pierdut de-a lungul anilor. Datele misiunii europene Cryosat arată că ultimele două veri mai răcoroase au ajutat la refacerea stratului de gheață pe 7.500 de kilometri. Recordul datează din 2013, când suprafața de gheață a Mării Artictice era de 8.800 de kilometri. Misiunea de supraveghere a zonei arctice a Agenției Europene Spațiale Cryosat a început din 2010, pe fondul eforturilor de limitare a schimbărilor climatice provocate de poluare, și este finanțată până în 2017. Refacerea stratului de gheață este o veste bună pentru conservarea mediului, urmând acum să fie refăcute hărțile de navigație.