Gheorghe Zamfir, dublu recital aniversar la Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
55 de ani de carieră

Gheorghe Zamfir, dublu recital aniversar la Mamaia

Cultură 03 August 2013 / 00:00 524 accesări

Artistul supranumit „Regele naiului”, Gheorghe Zamfir, aniversează 55 de ani de carieră printr-un dublu recital la malul mării, în staţiunea-vedetă a litoralului românesc, Mamaia. Maestrul va cânta pe 8 şi 9 august, de la ora 21.30, într-un spaţiu concertistic ceva mai atipic, la restaurantul Harlequin, alături de orchestra Magica, condusă de dirijorul ansamblului Ciocârlia, Marin Alexandru. Cele două recitaluri se anunţă a fi extraordinare, aşa cum sunt toate evenimentele culturale ce îl au cap de afiş pe cel care, cu naiul său fermecat, a cucerit întreg mapamondul.

Preţul unui bilet pentru întâlnirea cu Gheorghe Zamfir şi invitaţii săi este de 55 de lei, pentru fiecare dintre cele două întâlniri în acorduri de nai. Cei care doresc să petreacă o astfel de seară cu muzică autentică sunt rugaţi să sosească la restaurant la ora 20.00, pentru ca evenimentul să se desfăşoare în condiţii optime.

PESTE 300 DE COMPOZIŢII Maestrul Gheorghe Zamfir a compus peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic. Printre acestea se numără: „Doina de jale” şi „Doina ca de la Vişina”, compoziţii pentru nai în spirit popular (1966), „Misa pentru Pace, pentru nai, cor, orgă şi orchestră” (1974), „Concert pentru nai şi orchestră” (1982), „Cvintet pentru nai şi cvartet de coarde” (Cvintetul Plopilor) - 1984 şi Conceptul muzical „Totus Tuus”, set de piese pentru nai, orgă şi grup vocal bărbătesc (2005).

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, Gheorghe Zamfir se manifestă ca artist şi în domeniul literar şi al artelor plastice, publicând versuri, eseuri şi o carte autobiografică şi expunând, totodată, picturi proprii în ţară şi în străinătate.

După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, Zamfir a dedicat un concert lui Dumnezeu. Din acest motiv a căzut în dizgraţia cuplului Ceauşescu, fiind nevoit să plece în exil. „Urlând de durere, cu inima sfâşiată în bucăţi, am luat drumul exilului, în luna martie 1982, cu două valize şi cu naiurile la spinare. Paşaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de Externe, Ştefan Andrei, care mi-a spus: „Pleci şi nu te mai întorci. Altfel, Ceauşescu te omoară!”. Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Dacă nu plecam din ţară, eram arestat, condamnat şi, poate, pierdut fizic”, a mărturisit Gheorghe Zamfir. Exilul, însă, i-a adus o şi mai mare recunoaştere internaţională.



12