Ghid CSM de pus pumnul în gura presei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Abuz incredibil

Ghid CSM de pus pumnul în gura presei

Eveniment 07 Mai 2014 / 00:00 505 accesări

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a votat, în şedinţa de ieri, ghidul de comunicare dintre presă şi magistraţi, corelat cu noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală. În forma finală a ghidului, presa nu va mai avea acces la rechizitoriile şi referatele dosarelor de corupţie, ci doar la extrase din care, potrivit deciziei CSM, se va elimina mare parte din date, trunchiindu-se, în felul acesta, adevărul.

Reamintim că CSM a publicat, luni, o nouă formă a ghidului de comunicare dintre sistemul judiciar şi presă, care a fost modificat pentru a fi corelat cu noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală. Conducerea Consiliului a avut cel puţin patru întâlniri cu presa şi ONG-urile, la fiecare dintre ele presa şi societatea civilă solicitând CSM să modifice ghidul în aşa fel încât massmedia să aibă acces la dosarele penale. Cu toate acestea, comisia care a elaborat ghidul a propus plenului CSM o variantă care limitează accesul presei la informaţii din dosare precum cele de corupţie. Mircea Aron, membru CSM şi judecător al Consiliului, a declarat că, dacă se va permite presei să aibă acces la copii după rechizitorii, atunci "se doreşte senzaţionalul". Unul dintre articolele esenţiale din acest ghid este articolul 27 indice 1. Acesta trebuia să reglementeze modul în care jurnaliştii pot primi documente precum referatele cu propunerile de arestare preventivă sau rechizitoriile din dosarele penale. Forma propusă de CSM este următoarea: „Articolul 27 - (1) La cerere, reprezentanţilor mass-media le pot fi eliberate extrase ale rechizitoriului, ale acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei sau ale actelor prin care au fost luate următoarele măsuri procesuale: începerea urmăririi penale, continuarea urmăririi penale faţă de suspect, punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive care intră în competenţa procurorului, luarea măsurii reţinerii şi sesizarea instanţei competente în vederea luării măsurii arestului la domiciliu sau a arestării preventive; extrasul va cuprinde situaţia de fapt, după asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal, eliminarea pasajelor din care rezultă informaţii prin a căror divulgare se încalcă dreptul la respectarea vieţii private, precum şi a celor referitoare la probe şi analiza acestora. Cererea se aprobă de către purtătorul de cuvânt al Parchetului, cu consultarea procurorului de caz sau, în lipsa acestuia, a conducătorului Parchetului”.

Expresia „eliminarea pasajelor referitoare la probe şi analiza acestora" înseamnă, concret, că referatele sau rechizitoriile devin doar nişte hârtii fără niciun conţinut, nemaifiind, în felul acesta, dezirabile pentru presă. La fel de îngrijorătoare este şi următoarea înşiruire: „extrase ale rechizitoriului, ale acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei sau ale altor actelor”. Cu alte cuvinte, presa nu va mai primi copii ale documentelor menţionate, ci doar extrase cosmetizate după bunul plac al CSM. Pentru cine doreşte mai multe detalii, ghidul (integral) de pus pumnul în gura presei se regăseşte la adresa http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd=01.

Taguri articol


12