Ghid pe tema restricţilor pe piaţa muncii din Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dedicaţie pentru români şi bulgari

Ghid pe tema restricţilor pe piaţa muncii din Marea Britanie

Monden 06 Aprilie 2013 / 00:00 343 accesări

Bulgarii şi românii vor obţine, la sfârşitul lui 2013, aceleaşi drepturi de a lucra în Marea Britanie ca restul cetăţenilor din UE, în timp ce Guvernul britanic ia în considerare limitarea accesului lor la beneficii sociale, servicii medicale şi locuinţe. BBC a realizat un ghid al tuturor chestiunilor legate de acest subiect.

CONDIŢII MAI DURE Persoanele care vin în Marea Britanie din Zona Economică Europeană, statele membre ale UE, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia nu au acces liber la beneficiile sociale şi la scutiri fiscale. Majoritatea vor trebui să treacă obişnuitul test al reşedinţei, înainte de a aplica pentru beneficii. Pentru a trece testul, trebuie să aibă dreptul de reşedinţă în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că sunt activi din punct de vedere economic sau se pot susţine din venituri proprii şi trebuie să aibă intenţia de a se stabili pentru moment. Testul se aplică şi cetăţenilor britanici care revin în ţară după ce au petrecut o perioadă în străinătate. Dacă promovează testul, pot cere ajutoare de locuinţă, beneficii fiscale de la Consiliul Local, acces la locuinţă din partea autorităţilor locale, ajutoare de venit, alocaţii de şomaj şi alocaţii pentru angajare şi sprijin. Se analizează posibilitatea de a lega unele beneficii de contribuţii, ceea ce i-ar exclude pe nou-veniţi de la eligibilitate. Imigranţii ar putea fi ţinuţi departe de listele de aşteptare pentru locuinţă în Anglia, pentru cel puţin doi ani. Marea majoritate a imigranţilor au vârsta sub 35 de ani, iar nivelul lor de calificare tinde să fie uşor superior imigranţilor din restul Europei. Aceştia tind să muncească în sectoare ca acela al serviciilor, construcţiilor şi serviciilor de curăţenie.

ESTIMĂRI IMPOSIBILE Îngrijorarea publică este că imigraţia creşte tot mai mult. Oficialii britanici nu vor însă să-i descurajeze pe imigranţii calificaţi care pot ajuta economia. Premierul David Cameron susţine că vrea să se asigure că oamenii vin în Marea Britanie din motive corecte, nu doar pentru a cere beneficii. Grupul Migration Watch a anticipat că 50.000 de români şi bulgari ar putea veni în Marea Britanie, în fiecare an, până în 2019. Conform Biroului Naţional de Statistică, în iulie 2012 existau 94.000 de persoane născute în România şi 47.000 de persoane născute în Bulgaria care aveau reşedinţa în Marea Britanie.

Un raport comandat de Ministerul Afacerilor Externe contrazice în mod direct afirmaţiile premierului Cameron şi altor politicieni despre sosirea unui val de imigranţi bulgari şi români, după anularea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii, a titrat ”The Guardian” în ediţia de vineri. Studiul, realizat de National Institute of Economic and Social Research (NIESR), relevă că Marea Britanie este puţin probabil să fie destinaţia preferată de bulgari şi români şi că aceia care intenţionează să migreze nu plănuiesc să exploateze sistemul bunăstării şi serviciile publice. Cercetătorii subliniază că nu este posibil să estimeze precis sau fiabil câte persoane vor sosi şi adaugă că acestea preferă Spania, Italia şi, într-o măsură mai mică, Germania.



12