Ghid privind drepturile omului pentru utilizatorii de internet

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Protecţie offline şi online

Ghid privind drepturile omului pentru utilizatorii de internet

Monden 18 Aprilie 2014 / 00:00 769 accesări

Consiliul Europei a lansat un ghid pentru utilizatorii de internet pentru a-i ajuta să înţeleagă mai bine drepturile omului online şi ceea ce pot face când aceste drepturi le sunt afectate. Ghidul se concentrează pe drepturile omului asupra cărora internetul are cel mai mare impact: accesul şi nediscriminarea, libertatea de expresie şi de informare, libertatea de întrunire, de asociere şi de participare, confidenţialitate şi protecţia datelor, educaţie şi alfabetizare, protecţia copiilor şi a tinerilor şi dreptul la căi de atac eficiente în cazul unor încălcări ale drepturilor omului.

Adoptat de Comitetul de Miniştri reprezentând cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, ghidul se bazează pe drepturile şi libertăţile prevăzute de Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, după cum sunt interpretate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). ”Guvernele, companiile private şi alţi actori au datoria de a respecta drepturile omului offline şi online. Vom lucra cu ei pentru a aplica ghidul şi pentru a ne asigura că utilizatorii de internet au acces la căi eficiente atunci când ei cred că drepturile lor au fost restricţionate sau încălcate”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cu ocazia lansării ghidului.

RUSIA SE DĂ EXEMPLU Edward Snowden, cel care a adus în prim-plan respectarea drepturilor omului online, se ţine de cuvânt cu privire la promisiunea făcută comunităţii internauţilor de a veghea asupra respectării libertăţilor civile care se răsfrâng asupra posibilităţii de a utiliza liber internetul. El i-a adresat, ieri, o întrebare preşedintelui rus, Vladimir Putin, în cadrul sesiunii anuale televizate de întrebări şi răspunsuri cu publicul rus, acesta fiind primul dialog public între fostul analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate din SUA (NSA) şi liderul de la Kremlin, de când Rusia i-a acordat azil. Întrebat de Edward Snowden dacă Rusia interceptează, stochează şi analizează, în orice fel, comunicaţiile a milioane de indivizi, preşedintele Putin a răspuns că ”Rusia nu desfăşoară supraveghere în masă la întâmplare asupra cetăţenilor săi, iar comunicaţiile sunt reglementate de Guvern, ca parte a anchetelor criminale, fără să permită monitorizări în masă, la o scară necontrolată, şi sperăm că nu vom permite vreodată desfăşurarea lor”.

Edward Snowden a adresat preşedintelui rus întrebarea în limba engleză, prin intermediul unui clip video, fără a se putea stabili deocamdată dacă era întregistrat sau transmis în direct, însă preşedintele rus a cerut imediat traducerea întrebării adresate de fostul consultant NSA, pentru a fi sigur de formularea răspunsului. Fost ofiţer de informaţii cu o activitate bogată în Germania de Est, în perioada Războiului Rece, Vladimir Putin a provocat zâmbete în emisiune când i-a spus lui Snowden: ”Eşti un fost agent. Am avut legături cu munca de informaţii”. Preşedintele rus i-a transmis fostului consultant american că autorităţile ruse au nevoie de aprobare din partea unei instanţe pentru a desfăşura o operaţiune de supraveghere asupra unei anumite persoane şi din acest motiv nu există supraveghere în masă şi nu poate exista, în conformitate cu legea.



12