Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat, vineri, că a decis să participe la summit-ul şefilor de state CSI, care va avea loc la Moscova, la 8 mai, dar a reiterat că nu va participa la parada militară din 9 mai. ”Vizita în România a fost una foarte încărcată, însă de la Ungheni încoace am avut timp să meditez şi m-am gândit totuşi să merg la summit. Ceea ce ţine de paradă, îi voi mulţumi preşedintelui Medvedev, dar voi participa la manifestaţiile organizate aici, în R. Moldova. Prezenţa mea nu este obligatorie. De ce să nu fiu alături de cetăţenii R. Moldova care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial? Nu văd nicio problemă. Nu merge Ianukovici, nu merge Lukaşenko şi nu este nicio problemă. Nu merge Ghimpu şi a început războiul. Încetaţi cu războiul!”, a declarat preşedintele interimar.
O controversă privind participarea la ceremoniile de la Moscova a izbucnit la Chişinău după ce ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, a declarat că militarii moldoveni nu pot participa la paradă din motive financiare şi tehnice. Premierul Vlad Filat l-a criticat însă pentru această declaraţie pe ministrul Apărării, considerând-o ”neoportună”. Liderii din coaliţia celor patru partide aflate la guvernare s-au întâlnit şi au decis în cele din urmă să trimită 70 de militari la parada de la Moscova. Liberalii moldoveni s-au opus acestei decizii. Ulterior, liberalul Mihai Ghimpu a declarat că ”participarea soldaţilor moldoveni la parada din 9 mai a fost o comandă, nu o propunere”, adăugând că nu va participa la eveniment. Ghimpu declarase, la sfârşitul săptămânii trecute, la Vocea Basarabiei, că nu va lua parte la parada de la Moscova. ”Cum să particip la paradă alături de armata care ne-a adus comunismul, a organizat foametea şi ne-a deportat în Siberia? Astăzi, ea se află în cetatea lui Ştefan cel Mare. Această armată a stat şi la baza formării Transnistriei”, a spus Ghimpu, adăugând că, ”la Moscova, la 9 mai, se vor aduna învingătorii, iar noi nu avem ce să căutăm acolo”.
Declaraţiile liderului moldovean au pus pe jar presa şi politicienii de la Moscova. În consecinţă, ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, iar adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, i-a atras atenţia diplomatului moldovean asupra unor ”declaraţii tendenţioase făcute de politicieni şi istorici de la Chişinău”. Ulterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a sugerat lui Ghimpu să nu folosească Ziua Victoriei drept motiv pentru speculaţii politice. ”Recunoaşte R. Moldova ca stat suveran independent. Însă nu toţi vecinii R. Moldova fac la fel. De exemplu, vecinii săi din vest nu îi consideră pe moldoveni ca fiind o naţiune. În locul lui Ghimpu, m-aş preocupa de acest lucru, mai degrabă decât să mă folosesc de o sărbătoare sfântă pentru noi, recurgând la insinuări”, a spus Lavrov. El a comentat astfel declaraţiile lui Ghimpu, prin care acesta a pus semnul egal între comunism şi nazism şi, printre altele, a pus problema unor despăgubiri pe care Rusia ar trebui să le acorde R. Moldova pentru anii de ocupaţie sovietică. În replică, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a subliniat, vineri, că nu România este cea care are armată străină pe teritoriul R. Moldova. ”Declaraţiile sunt invenţii nefondate şi îmi pare rău. Ei se supără când eu spun, dar nu România are armată străină pe teritoriul R. Moldova. Cetăţenii R. Moldova s-au convins că România recunoaşte independenţa ţării noastre şi a fost prima ţară care a făcut-o”.