Ghiţă: Procurorii mi-au cerut anumite informaţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ghiţă: Procurorii mi-au cerut anumite informaţii

10 Octombrie 2016 / 20:08 384 accesări

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, luni seară, la ieşirea de la audierea DIICOT, că procurorii i-au cerut anumite informaţii în dosarul Black Cube şi, în perioada următoare, le va da, precizând că a fost citat săptămâna trecută.

"Orice lucru important în acest caz l-am spus procurorilor. Nu mi se pare că atacarea instituţiilor statului român e o chestiune permisă. Săptămâna trecută am fost citat. Nu ştiu dacă am ajutat, informaţiile de care m-au întrebat, le-am spus corect şi sincer. Poate că s-au gândit că are anumite vulnerabilităţi (Laura Codruţa Kovesi -n.r.). Procurorii mi-au cerut anumite informaţii şi, în perioada următoare, le voi da", a declarat deputatul, la ieşirea de la sediul DIICOT.

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost audiat, luni seară, la sediul DIICOT în dosarul "Black Cube", acesta precizând că are calitatea de martor în dosar.

"Înţeleg că cei de la Black Cube au spart mail-uri, au obţinut informaţii şi principala lor ţintă era doamna Kovesi. Am fost invitat la DIICOT în calitate de martor şi singurul lucru pe care îl face DIICOT în legătură cu Black Cube este verificarea adreselor de email pe care cei de la Black Cube le-au spart şi au aflat date secrete, chestiuni secrete ale doamnei Kovesi, cea care folosea adresa cucuveauamov@gmail.com. Eu ştiu că doamna Kovesi folosea această adresă, se pare că, astăzi am aflat, a mai trimis mail-uri de pe aceste adrese cu informaţii secrete din DNA, există astfel de probe. Ţinând cont că Black Cube era fondată de şeful informaţiilor israeliene şi că doreau să afle lucruri de la doamna Kovesi şi că au fost ajutaţi de un ofiţer din SRI, fost ofiţer, este evident că aceasta este o ţintă", a mai precizat deputatul.

Întrebat dacă îl cunoaşte pe Daniel Dragomir, Sebastian Ghiţă a precizat că este membru al comisiei SRI şi "dânsul a fost ofiţer SRI, iar cazul dânsului l-am văzut toţi pe televizoarele din România. E o persoană care a participat la multe operaţiuni complicate ale SRI, îl ştiu din multe medii".

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat, la finalul lunii septembrie, că "mai nou se angajează companii private plătite cu mulţi bani" pentru a îi intimida pe anchetatori, făcând referire la cazul Black Cube.

"Eram obişnuiţi să fim atacaţi prin declaraţii publice. (...) Mai nou, văd că se angajează companii private plătite cu bani mulţi să vină să intimideze şi să hărţuiască procurorii DNA. Mă referi si la Black Cube. Este o abordare nouă pentru România. Noi luptăm cu corupţia la nivel înalt nu cu politicienii. Am observat că atacurile la adresa DNA s-au înteţit în ultima perioadă, în special de la persoanele investigate de DNA sau de politicieni care susţin aceste persoane. Dacă e ceva ce impresionează un procurori din DNA e vorba despre efectele dramatice ale corupţiei nu atacurile persoanelor cercetate", a declarat Laura Codruţa Kovesi la Tvr.

În acest caz, la mijlocul lunii septembrie a fost făcută o nouă reţinere. Surse judiciare au declarat atunci pentru Mediafax că bărbatul reţinut de procurorii DIICOT în dosarul BlackCube este Daniel Dragomir, fost șef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona şi intimida. Daniel Dragomir este trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.

În acelaşi dosar sunt cercetate alte trei persoane. Doi angajaţi ai firmei Black Cube, Weiner Ron şi Geclowicz David, acuzați că au încercat să o intimideze pe Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, au fost arestaţi preventiv timp de câteva luni pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. Ulterior, aceştia au fost puşi în libertate, fiind cercetaţi sub o măsură mai puţin aspră.

Weiner Ron ar fi primit 5.000 de euro pentru această misiune, spun surse judiciare. Potrivit surselor citate, cei doi israelieni au primit o listă cu mai multe persoane pe care ar fi trebuit să le urmărească, printre care se afla procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi alte persoane apropiate acesteia. În același dosar este vizată şi o a patra persoană, Yossi Barkshtein.

Taguri articol


12