Gigacaloria omoară legumicultura

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gigacaloria omoară legumicultura

Eveniment 20 Ianuarie 2014 / 00:00 555 accesări

Creşterea preţului gigacaloriei în Bucureşti, cu 40% de la 1 ianuarie, va determina o scumpire cu 50% a roşiilor şi a altor legume produse în România, precum şi oprirea activităţii unor sere, potrivit federaţiei de producători Pro Agro. „Legumicultura a fost pusă la pământ. Fermierii care folosesc energia termică produsă de RADET încep să îşi restrângă activitatea, ba chiar se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producţie. Cea mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, Leoser, care trimite acasă 2.000 de persoane“, spune preşedintele Pro Agro, Alex Jurconi. Pro Agro a solicitat la finele anului trecut ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de sprijinul acordat în alte state din UE, unde se aplică un preţ diferenţiat al gigacaloriei pentru fermieri, dar dialogul cu primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare la 1 ianuarie, conform spuselor lui Jurconi. „Din primele noastre calcule, apreciem că roşiile şi celelalte legume româneşti se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piaţă din România, pentru care preţurile din Bucureşti sunt de referinţă“, punctează oficialul Pro Agro. La rândul lor, reprezentanţii Leoser, seră care furnizează peste 30.000 de tone de legume şi care îşi desfăşoară activitatea pe 90 de hectare, spun că n-au alternativă: „Într-o ţară membră UE, instituţiile naţionale de reglementare ar fi trebuit să se consulte cu mediul de afaceri anterior luării unei decizii atât de importante. Noi ne-am îndeplinit la zi obligaţiile faţă de statul român; în schimb, ne-a fost anulat dreptul de a fi consultaţi. Astfel, am luat decizia să închidem complet unitatea. Peste 2.000 de salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă în mijlocul iernii. Nu mai putem concura însă cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare, precum Turcia. Solicităm premierului începerea de îndată a unui dialog pentru găsirea unei soluţii“, spune şi directorul general al Leoser, Victor Niţu. În prezent, autorităţile din Bucureşti şi Ministerul Agriculturii caută o soluţie, însă lucrurile se mişcă în cel mai dulce stil românesc, adică aproape stau pe loc.



12