Giganţi din energia verde, doborâţi de birocraţia românească

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CEZ a pierdut startul, iar GE se menţine pe poziţii. Iberdrola anunţă primul său parc de eoliene în Dobrogea, RWE renunţă

Giganţi din energia verde, doborâţi de birocraţia românească

Eveniment 19 Ianuarie 2011 / 00:00 1058 accesări

Iberdrola va începe în luna martie instalarea primelor sale turbine eoliene în România, în localitatea Valea Dacilor (Dobrogea), care vor începe să producă electricitate în acest an, a declarat, ieri, directorul pe România al grupului energetic spaniol, Adrian Goicea. \"Vrem să terminăm acest proiect de 80 MW în 2011\", a afirmat Goicea, prezent la un seminar pe teme energetice. El a adăugat că Iberdrola discută cu operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica (TEL) conectarea la reţea a unei puteri instalate în turbine eoliene de circa 600 MW. \"Cu asta (conectarea la reţeaua energetică - n.r.) avem front de lucru pentru cinci ani\", a spus Goicea. Iberdrola este implicată în România şi în construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la Cernavodă.

TOT AVIZELE SUNT DE VINĂ. După modelul CEZ, şi RWE a renunţat la un parc eolian în Dobrogea din cauză că nu a obţinut avizele de construcţie, a declarat, ieri, directorul de proiecte eoliene pentru Sud-estul Europei şi Turcia din cadrul grupului german, Karin Canta. „Ieri (luni - n.r.) RWE a vândut înapoi către Sabloal participaţia de 90% pe care o avea în proiectul eolian de 147 MW de la Mihai Viteazu, din cauză că această firmă nu a reuşit să obţină avizele de construcţie necesare. Pe lângă asta mai era şi problema dreptului de proprietate asupra terenurilor\", a afirmat Canta. RWE a preluat de la firma Sabloal din Oradea participaţia la acest proiect în decembrie 2009. Potrivit lui Canta, grupul german nu va renunţa la intenţia de producere a energiei în turbine eoliene şi este interesat şi de achiziţia unor microhidrocentrale. \"Avem negocieri pentru preluarea a două proiecte eoliene în Dobrogea şi Galaţi\", a mai spus Canta. Grupul german participă şi la proiectul de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă, însă, potrivit unor surse apropiate proiectului, RWE şi-ar putea anunţa, săptămâna viitoare, retragerea din această investiţie, participaţia sa urmând să fie preluată de compania de stat Nuclearelectrica.

PROIECTE EOLIENE GENERAL ELECTRIC. Grupul american General Electric (GE) va furniza 14 turbine pentru două proiecte eoliene care însumează 35 MW, dezvoltate de compania Monsson Alma în România. GE va furniza 10 turbine eoliene de 2,5 MW şi va asigura lucrările de întreţinere timp de zece ani în cadrul proiectului Siliştea 1, care va aparţine companiei Romconstruct Top, precum şi patru turbine eoliene de 2,5 MW şi lucrările de întreţinere pentru cinci ani în cadrul proiectului Mireasa 2, deţinut de Eco Power Wind, potrivit unui comunicat al GE România. Ambele proiecte se află la aproximativ 20 de kilometri de Parcul Eolian Fântânele. Monsson Alma a fost dezvoltatorul iniţial al proiectului Fântânele, care a fost apoi achiziţionat de grupul ceh de utilităţi CEZ. \"Dezvoltarea parcurilor eoliene reprezintă un element fundamental în efortul României de a-şi îndeplini angajamentele privind energia regenerabilă, asumate faţă de UE. Conform reglementărilor în vigoare, până în anul 2020, 24% din energia produsă trebuie să provină din surse regenerabile. Recent, România şi-a consolidat legislaţia privind energia regenerabilă, prelungind valabilitatea certificatelor verzi emise pentru proiectele în domeniul energiei regenerabile de la 2015 la 2017 şi îmbunătăţind alte facilităţi financiare pentru dezvoltatorii din domeniul energiei eoliene\", se menţionează în comunicat.



12