Gimnastele din lotul olimpic ameninţă cu retragerea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atac la renta viageră a eroilor din sportul românesc

Gimnastele din lotul olimpic ameninţă cu retragerea

Eveniment 18 Noiembrie 2011 / 00:00 549 accesări

Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, aflată în subordinea directă a ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, pregăteşte un proiect de modificare a Legii Sportului, printre prevederi numărându-se şi schimbarea regulilor privind acordarea rentelor viagere pentru campionii olimpici, mondiali şi europeni. Mai exact, sportivii care au adus glorie României, obţinând medalii la cele mai importante competiţii din lume, nu vor mai putea încasa renta viageră decât după vârsta de 30 de ani. Decizia nu i-ar afecta pe cei care beneficiază de aceste drepturi, ci doar pe cei aflaţi în activitate, urmând să intre în vigoare anul viitor. Legea Sportului în forma actuală prevede că sportivii care deţin medalii olimpice, mondiale sau europene pot solicita renta viageră, singura condiţie fiind aceea de a se retrage din activitatea competiţională. Modificarea propusă de ANST ar afecta în primul rând gimnastele, care sunt obligate să renunţe la activitatea competiţională mult înaintea vârstei de 30 de ani. Mai mult, actualele componente ale lotului naţional, printre care şi Ana Porgras, sportivă în vârstă de 17 ani legitimată la CS Farul Constanţa, dublă medaliată la Campionatele Mondiale, au ameninţat că vor renunţa la sport până la sfârşitul acestui an, pentru a-şi asigura renta viageră. În aceste condiţii, România ar rămâne descoperită înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, chiar la sportul care a adus tricolorul pe cel mai înalt catarg în ultimele decenii.

„Mi se pare normal să fie lăsat totul aşa cum este, pentru că s-a făcut un lucru bun. Modificarea ar lovi în gimnaste şi înotătoare, care nu pot practica sportul de mare performanţă până la 30 de ani. Sunt sporturi fără copilărie, pentru că aceşti copii intră în sală şi renunţă la multe lucruri încă de la vârsta de patru ani. Aceste rente îi ajută să recupereze ce nu s-a putut face în activitatea sportivă, unde li s-a cântat imnul la cel mai înalt nivel. Cazul elocvent este al înotătoarei Diana Mocanu, dublă campioană olimpică la doar 16 ani, care s-a retras doar doi ani mai târziu. Renta a ajutat-o să-şi termine studiile şi să-şi facă un rost în viaţă”, a explicat directorul DJST Constanţa, Elena Frîncu.

Pusă sub presiune de către fostele mari glorii sportive, dar şi de opinia publică, preşedintele ANST, Doina Melinte, a făcut câţiva paşi înapoi. „Este doar un proiect. Nu înseamnă că se va vota în această formă. Se pot face modificări”, a spus fosta atletă, în timp ce ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a anunţat, ieri, că va cere reanalizarea oportunităţii introducerii barierei de 30 de ani pentru acordarea rentei viagere.



12