Günter Grass a dat în judecată o mare editură pentru comentarii naziste

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Günter Grass a dat în judecată o mare editură pentru comentarii naziste

Monden 27 Noiembrie 2007 / 00:00 550 accesări

Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru Literatură pe 1999, a dat în judecată editura Random House, după ce a publicat o biografie a lui care informează că s-a înrolat de bună voie în trupele naziste Waffen SS, în al doilea război mondial, informează “Deutsche Welle”. În august 2006, înainte de a-şi publica autobiografia “Decojind ceapa”, Günter Grass a declarat într-un interviu apărut în cotidianul “Frankfurter Allgemeine Zeitung” că a fost membru al diviziei Frundsberg a unităţii de elită creată de regimul nazist. Pînă la acest interviu, scriitorul a susţinut că a făcut parte doar din apărarea antiaeriană, Flak (DCA) în 1944, înainte de a deveni prizonier al americanilor pînă în 1946.

Günter Grass continuă să insiste că nu s-a înrolat în unitatea Waffen SS de bună voie, dar, potrivit presei germane, biografia publicată de editura Random House susţine contrariul. Cotidianul “Der Spiegel” informează că Grass doreşte să obţină o hotărîre judecătorească împotriva editurii, pentru că a publicat o biografie despre laureatul premiului Nobel, scrisă de Michael Jürgs, în care apare fraza: “Günter Grass a recunoscut... că la 17 ani s-a înrolat de bună voie în trupele Waffen SS”. Scriitorul a declarat în dosarul depus la tribunal că “încorporarea în Waffen SS a avut loc fără participarea sa activă”. Cartea lui Jürg – “Bürger Grass” (Cetăţeanul Grass) - a fost publicată de compania germană Goldmann, care aparţine editurii internaţionale Random House. Un reprezentant juridic din partea editurii Goldmann a spus că această carte va rămîne în continuare în librării, pînă la luarea unei decizii judecătoreşti. Cazul nu va fi judecat înainte de primăvara anului 2008.

Autorul, celebru pentru romanul său de debut “Toba de tinichea”, s-a impus în ultima jumătate de secol ca o instanţă morală, cerîndu-le germanilor să îşi înfrunte trecutul. El a spus că nu a tras niciodată un foc de armă atîta timp cît a făcut parte din Waffen SS, dar a fost foarte criticat pentru că a ţinut acest episod ascuns vreme de 60 de ani. Mărturisirile lui în legătură cu înrolarea sa în trupele naziste au şocat cititori din întreaga lume, dar au făcut minuni pentru vînzările noii cărţi.

Taguri articol


12