Goana după cazare în căminele studenţeşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Începe numărătoarea inversă

Goana după cazare în căminele studenţeşti

Eveniment 04 Septembrie 2012 / 00:00 1110 accesări

Pentru studenţii proveniţi din alte localităţi, începutul anului universitar înseamnă un singur lucru: goana după cazare. Cei mai norocoşi dintre ei reuşesc să ocupe un loc în căminele studenţeşti, în timp ce ghinioniştii sunt nevoiţi să plătească chirii la particulari. Pentru anul universitar 2012-2013, studenţii care urmează cursurile Universităţii „Ovidius” Constanţa au la dispoziţie mai puţine locuri de cazare faţă de anul trecut. Astfel, dacă la sfârşitul verii trecute studenţii instituţiei puteau depune cereri pentru 1.400 de locuri, anul acesta mai sunt disponibile doar 1.100 de locuri. „Pentru acest an ne bazăm doar pe locurile din cele patru cămine ale universităţii, precum şi pe căminul Colegiului Tehnic „Vasile Pârvan” din Constanţa. Dacă până pe 25 septembrie celelalte cămine cu care colaboram (aparţinând liceelor Energetic şi Navrom) vor putea oferi condiţii decente de cazare, am putea relua colaborarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al universităţii constănţene, asist. univ. drd. Daniel Citirigă.

STUDENŢII UNIVERSITĂŢII „OVIDIUS” POT DEPUNE CERERI PENTRU UN LOC ÎN CĂMIN ÎN PERIOADA 10-23 SEPTEMBRIE

El a opinat că, în condiţiile în care numărul de studenţi înscrişi este mai mic faţă de anii precedenţi (cu aprox. 2,11%), acoperirea cererilor pentru un loc de cazare la cămin nu va fi o problemă. Potrivit reprezentanţilor universităţii, în prezent nu a fost stabilit tariful pentru locurile de cazare însă, cel mai probabil, acestea nu vor varia foarte mult faţă de cele de anul trecut: 250 de lei pentru studenţii la cu taxă şi 150 de lei pentru studenţii la fără taxă. În noul an universitar, conducerea instituţiei de învăţământ constănţene este decisă să elimine fenomenul vânzării locurilor din cămin. „Studenţii care îşi vor vinde locurile din cămin vor pierde dreptul de-a mai avea un loc într-o unitate de cazare a universităţii”, a declarat rectorul universităţii, prof. univ. dr. ec. Tiberius Epure.

CAZARE LA PARTICULARI Pentru studenţii Universităţii Maritime Constanţa (UMC), conducerea instituţiei a pus la dispoziţie, pentru noul an universitar, 540 de locuri, cu 30 mai multe faţă de anul trecut, şi în acest caz taxele urmând să fie stabilite în perioada următoare. „Până în acest moment, numărul cererilor depuse de cei care doresc să stea în cămin este mic, însă cererile pot fi depuse până pe 27 septembrie”, a declarat rectorul UMC, conf. univ. dr. Violeta Ciucur. Studenţii care nu reuşesc să prindă un loc în cămin pot apela la anunţurile de mică publicitate, prin intermediul cărora îşi pot găsi cazare la particulari. Şi ofertele nu sunt deloc puţine, mulţi dintre constănţenii care închiriază vara apartamente turiştilor adresându-se, în restul anului, studenţilor. În funcţie de zonă, chiriile pot varia de la 55 de euro pe cameră/lună, la 500 de euro pe apartament/lună. Astfel, studenţii care vor să stea în apropiere de campus vor scoate din buzunar 250 de euro pentru un apartament cu două camere. Tot pentru două camere, în zona Capitol, cu vedere la mare (pentru studenţii care provin din familii cu dare de mână, pentru care banii nu reprezintă o problemă), preţul este de 500 de euro pe lună. Partea bună este că respectivul apartament poate fi împărţit cu o colegă/coleg. Studenţii care beneficiază de un venit lunar modest pot apela la agenţiile imobiliare, care au şi oferte speciale pentru ei. Astfel, o cameră în zona Delfinariu costă 250 de lei pe lună (aproape 55 de euro), în timp ce o garsonieră în zona Abator ajunge la 160 de euro pe lună.

Taguri articol


12