Goana după cazare pentru studenți. Vânzarea sau cumpărarea unui loc, ilegală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Goana după cazare pentru studenți. Vânzarea sau cumpărarea unui loc, ilegală

Educație 25 Septembrie 2017 / 09:00 1367 accesări

Mai e puţin şi începe noul an universitar, aşa că e forfotă mare în campusuri: zeci de mii de studenţi își iau în primire locul de cazare. Unele cămine - puţine, ce-i drept - au condiţii de lux la preţuri de câteva sute de lei pe lună. Cei mai puţin norocoşi testează piaţa imobiliară, însă o garsonieră, în marile centre universitare, poate ajunge la câteva sute de euro pe lună. În București, în cel mai mare campus universitar, s-a dat startul cazărilor și curățeniei de toamnă. Pentru studenții admiși la facultate pe unul dintre locurile cu taxă, un loc într-o cameră de cămin costă chiar și 300 de lei. În timp ce studenții admiși la buget plătesc între 150 și 200 de lei.

La Cluj, studenții au la dispoziție câteva mii de locuri de cazare, unele, la prețuri mai mari decât anul trecut.

Mult mai ieftin decât pe piața imobiliară, unde chiriile încep de la 250 de euro pe lună.

La Timișoara, numărul locurilor de cazare îl depășește pe cel al solicitărilor. Sunt disponibile 6000 și, deocamdată, s-au ocupat puțin peste jumătate. Tarifele nu trec de 160 de lei pentru un loc într-o camera dublă.

La Sibiu, studenții se pot caza într-unul dintre cele mai luxoase cămine din România. Un loc în garsonieră sau apartament costă între 600 și 900 de lei. Prețul include și locul de parcare.

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași au loc în camine 1800 de studenți. Deși sunt peste 2000 de cereri. Cei norocoși și dispuși să plătească mai mult ar putea prinde camere renovate dupa standard hotelier.

Studenții care nu prind locuri în cămine trebuie să facă față prețurilor cerute de cei care închriază locuințe.

Și polițiștii s-au pregătit temeinic pentru noul an universitar. În primul rând, cu sfaturi și recomandări pentru studenți. Le atrag atenția că vânzarea sau cumpărarea unui loc de cazare este ilegală. Iar cei prinși că apelează la astfel de practici riscă să rămână fără un loc în cămin pe toată durata studiilor sau să fie exmatriculați.

Cele mai multe universități din țară își vor primi studenții în noul an universitar pe 2 octombrie.



12