GOLIAT a ajuns în spaţiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

GOLIAT a ajuns în spaţiu

Monden 14 Februarie 2012 / 00:00 393 accesări

Primul nanosatelit românesc, dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română, a fost lansat cu succes în cadrul zborului inaugural al rachetei Vega a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), ieri, în jurul orei 10.10 GMT (12.10 ora României), de la o bază din Guyana Franceză. Mica rachetă europeană Vega a decolat de la Centrul Spaţial din Kourou pentru zborul său inaugural, în timpul căruia va plasa pe orbită nouă nanosateliţi, printre care se numără şi GOLIAT, după o misiune de doar 81 de minute. În total, vor fi lansaţi nouă sateliţi de pe racheta Vega.

ESA afirmă că misiunea, numită VV01, se derulează normal şi fiecare din cele trei prime etaje cu combustibil solid ale rachetei s-au separat succesiv, potrivit programului. La mai puţin de şase minute după decolare, al patrulea şi ultimul etaj, cu propulsie lichidă, numit AVUM, a reuşit prima aprindere, pentru a urca să plaseze pe orbită, la o altitudine de 1.450 de kilometri, sateliţii plasaţi la bordul ei. Capabilă să transporte o încărcătură de 1,5 tone pe orbită joasă, la circa 700 de kilometri altitudine, Vega vrea să cucerească piaţa vehiculelor mici şi să garanteze acces european în spaţiu. Cu o înălţime de 30 de metri şi o greutate la sol de 137 de tone, Vega completează gama lansatoarelor operate de la baza Kourou, alături de Ariane 5 ECA (categoria grea fiind până la 9,5 tone în orbita de transfer geostaţionar) şi legendarul Soyuz rusesc (până la trei tone). GOLIAT are forma unui cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de circa un kilogram şi o putere de doi waţi.

Satelitul românesc GOLIAT este dezvoltat în conformitate cu standardul internaţional CubeSat, îşi propune realizarea de imagini de înaltă rezoluţie, de măsurări ale dozei de radiaţii şi ale fluxului de micrometeoroizi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică. Unul dintre obiectivele secundare este validarea în spaţiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea şi dezvoltarea ulterioară în misiuni viitoare. GOLIAT a fost dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română, la care au contribuit studenţi de la Universitatea Bucureşti - Facultatea de Fizică, dar şi de la Politehnică - Facultatea de Aeronave. Satelitul a fost la început realizat printr-un proiect în valoare de 1,5 milioane de lei, finanţat de Ministerul Educaţiei. Lansarea a fost gratuită, acest drept fiind câştigat de ROSA într-o competiţie a ESA.



12