Google a refuzat majoritatea solicitărilor pentru eliminarea unor linkuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Google a refuzat majoritatea solicitărilor pentru eliminarea unor linkuri

Monden 24 Septembrie 2014 / 00:00 235 accesări

Gigantul american de internet Google a refuzat majoritatea solicitărilor de eliminare a unor linkuri, primite în baza dreptului de a fi uitat, potrivit unui studiu realizat de agenţia Reputation VIP în 30 de ţări europene. Operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume a înfiinţat un site şi o comisie de experţi, pe 30 mai, pentru a respecta o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele linkuri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante şi care încalcă dreptul la viaţă privată. De atunci şi până în prezent, Google a primit 135.000 de solicitări de ştergere din căutări a 470.000 de linkuri. Astfel, gigantul de internet a primit, în medie, o mie de astfel de cereri pe zi, potrivit studiului.

Răspunsul reprezentanţilor Google a fost din ce în ce mai refractar în decursul ultimelor luni, potrivit acestui studiu, realizat pe un eşantion de 15.000 de cereri de eliminare a unor linkuri de pe motorul de căutare: în perioada 23 - 29 iunie, Google a răspuns pozitiv la 57% dintre aceste cereri. Trei luni mai târziu, în septembrie, 72% au fost refuzate. Cel mai des întâlnit motiv pentru refuz, în 26% din cazuri, a fost acela că Google a considerat că informaţiile vizate nu priveau viaţa privată, ci cea profesională. Un alt motiv invocat de Google a fost acela că persoana care solicita eliminarea unui link era chiar autoarea conţinutului pe care îl dorea şters - o fotografie sau un comentariu pe un forum de discuţii, spre exemplu. Alt motiv pentru refuz a fost acela că informaţiile solicitate a fi şterse erau de actualitate, referindu-se la persoane publice, precum artişti, jurnalişti, prezentatori de televiziune, politicieni sau directori de companii.

Compania a primit solicitări de eliminare din căutări a unor linkuri ce vizau informaţii referitoare la caziere judiciare, fotografii care surprindeau persoane în ipostaze jenante, comentarii agasante şi injurii, acuzaţii aduse unor persoane în urmă cu decenii, articole de presă. În cazul respingerii solicitărilor primite, linkurile respective au continuat să fie indexate pe motorul de căutare. Intervalul de timp de procesare a solicitărilor este în medie de 24 de zile pentru perioada de trei luni analizată în acest studiu. Din cele 15.000 de cereri de eliminare a unor linkuri analizate în cadrul studiului, 53% nu primiseră un răspuns până pe 20 septembrie.

Recent, Google a iniţiat un turneu european de reuniuni publice despre dreptul la uitare şi eliminarea de linkuri la cerere, în conformitate cu controversata decizie din luna mai a Curţii Europene de Justiţie. Reprezentanţii Google, care, la nivel european, primesc zilnic aproximativ 1.000 de cereri de eliminare din căutări a unor linkuri, au spus că vor să găsească, prin intermediul acestor discuţii, un echilibru între dreptul persoanelor la uitare şi dreptul publicului de a fi informat. Decizia Curţii Europene de Justiţie a fost o surpriză pentru Google şi alte companii de profil aflate în atenţia Uniunii Europene pentru practicile în domeniul respectării vieţii private. Blocul comunitar vrea să extindă prerogativele autorităţilor de reglementare în domeniul protejării datelor, astfel încât acestea să poată aplica amenzi în cazul nerespectării prevederilor legale. Dezvăluirile legate de spionarea de către SUA a unor cetăţeni ai UE, inclusiv a unor politicieni, între care cancelarul german, Angela Merkel, au sporit atenţia acordată protejării vieţii private. Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat însă că decizia CEJ ar putea încuraja regimurile politice represive să încerce să cenzureze internetul. Odată cu implementarea deciziei CEJ, Google a eliminat din rezultatele căutărilor articole ale unor instituţii de media, între care s-au numărat BBC şi ”The Guardian”. După ce şi-a atras acuzaţii de cenzură, Google a început să reintegreze în rezultatele căutărilor unele linkuri pe care le eliminase în numele aşa-numitului drept de a fi uitat.

Taguri articol


12