Google nu ar trebui lăsat să cenzureze istoria, în baza dreptului la uitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Google nu ar trebui lăsat să cenzureze istoria, în baza dreptului la uitare

Monden 29 Iulie 2014 / 00:00 530 accesări

Jimmy Wales, fondatorul enciclopediei participative online Wikipedia, avertizează că Google nu ar trebui lăsat să cenzureze istoria, în baza dreptului la uitare, precizând că decizia recentă a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) în acest sens lasă loc la interpretări şi este confuză. ”Legea, aşa cum este ea acum, este confuză. Avem această regulă a CEJ, care lasă loc la interpretări şi este foarte greu de tălmăcit”, a declarat Jimmy Wales, care a co-fondat enciclopedia online gratuită Wikipedia, în 2001. ”Aş spune că cea mai mare problemă pe care o avem este aceea că legea pare să indice faptul că Google trebuie să cenzureze linkuri care trimit la informaţii care sunt în mod evident publice, linkuri la articole legal publicate, la ştiri demne de încredere”, a declarat Jimmy Wales într-un interviu pentru BBC Radio 4.

Jimmy Wales a precizat că nu poate vorbi din perspectiva Google, precizând că este doar consilier extern al companiei. Acesta face recomandări generale reprezentanţilor motorului de căutare şi, totodată, face recomandări autorităţilor în privinţa reformării legislaţiei. Jimmy Wales a mai spus că protejarea datelor personale este un domeniu vast, aproape orice aspect care vizează o persoană putând fi considerat a fi o informaţie personală. Potrivit acestuia, Claude Moraes, preşedintele Comisiei pentru Libertăţi Civile din Parlamentul European, a fost de acord cu faptul că această lege este confuză, având la bază acte normative din 1995 privind protecţia datelor personale.

Până pe 18 iulie, Google a primit peste 91.000 de solicitări de ştergere din căutări a 328.000 de linkuri, a declarat un reprezentant al Google, vineri, responsabililor de la Bruxelles. Google Inc. a comunicat organismelor de reglementare europene responsabile cu protejarea datelor utilizatorilor că a răspuns pozitiv la mai mult de jumătate dintre cererile pe care le-a primit în baza dreptului de a fi uitat. Cele mai multe cereri au fost din Franţa (17.500 pentru 58.000 de linkuri) şi din Germania (16.500 pentru 57.000 de linkuri). Google a respins mai mult de 30% dintre solicitările primite şi a cerut informaţii suplimentare în urma unor astfel de solicitări în 15% din cazuri. Din România, Google a primit 932 de cereri de eliminare din căutări a 4.611 linkuri, în baza dreptului de a fi uitat. Aceste solicitări au fost primite în perioada 29 mai - 30 iunie.

Compania Google a precizat că nu va şterge toate aceste linkuri, ci va analiza fiecare cerere în parte şi va decide în funcţie de relevanţa fiecăreia. Operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume a înfiinţat site-ul şi o comisie de experţi pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a CEJ conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele linkuri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante şi care încalcă dreptul la viaţă privată. Astfel, Google a publicat pe internet un formular care poate fi accesat de orice persoană din Europa care doreşte să solicite eliminarea anumitor rezultate ce apar pe acest motor de căutare.

Decizia CEJ a fost o surpriză pentru Google şi alte companii de profil aflate în atenţia UE pentru practicile în domeniul respectării vieţii private. Blocul comunitar vrea să extindă prerogativele autorităţilor de reglementare în domeniul protejării datelor, astfel încât acestea să poată aplica amenzi în cazul nerespectării prevederilor legale. Dezvăluirile legate de spionarea de către SUA a unor cetăţeni ai UE, inclusiv a unor politicieni, între care cancelarul german, Angela Merkel, au sporit atenţia acordată protejării vieţii private. Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat însă că decizia CEJ ar putea încuraja regimurile politice represive să încerce să cenzureze internetul. Odată cu implementarea deciziei CEJ, Google a eliminat din rezultatele căutărilor articole ale unor instituţii de media, între care s-au numărat BBC şi publicația ”The Guardian”. După ce şi-a atras acuzaţii de cenzură, Google a început să reintegreze în rezultatele căutărilor unele linkuri pe care le eliminase în numele aşa-numitului drept de a fi uitat.



12