Nu este o idee nouă, dar până acum nu a fost pusă în practică. Învățământul obligatoriu s-ar putea prelungi la 12 clase. Deputații au depus un proiect în acest sens și doresc că până în 2020, ultimii doi ani de grădiniță și ultimii doi ani liceu să devină obligatorii. Conform site-ului https://www.portalinvatamant.ro/, mai întâi, proiectul va fi supus votului în Cameră Deputaților. Potrivit inițiatorilor, sărăcia, șomajul, scăderea natalității și cazurile de abandon familial sunt doar câteva motivele care au dus la scăderea numărului de preșcolari. Potrivit portalinvatamant.ro, în 2016, doar 500.000 de copii cu vârste între 3 și 6 ani au fost înscriși la grădiniță, aproximativ 60% din totalul lor. Aceleași statistici arată și că numărul grădinițelor a scăzut dramatic în ultimele două decenii. „Dacă ar deveni obligatorie (n.r. - grădinița), automat, conform Legii Educației și costurile, mai ales cu masa, ar trebui suportate de Ministerul Educației. Ar fi o măsură binevenită mai ales în sistemul rural“, spune Eugen Ilea.
Conform statisticilor, nici în licee, situația nu e mai bună. În anul 2016-2017, din 120.000 de elevi, 20% nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat. „Este în vigoare articolul care spune foarte clar că până în anul 2020 Ministerul Educației Naționale asigură extinderea învățământului obligatoriu la elevii de clasă a XII-a“, a declarat fostul ministru al Educației Liviu Pop.
Practic, dacă legea va fi modificată, pe lângă clasele finale de liceu, ar deveni obligatorii și grupa mijlocie și grupa mare.
Măsura ar putea avea urmări pozitive, elevii ar fi susținuți de stat să termine 12 clase și să se integreze apoi mai ușor pe piață muncii. În ceea ce privește grădiniță obligatorie, statul ar trebui să asigure mai întâi necesarul de locuri pentru copii, fiindcă în momentul de față în grădinițele de stat nu există locuri suficiente. (https://www.portalinvatamant.ro/articole/stiri-liceu-9/devine-invatamantul-de-15-clase-obligatoriu-7781.html).
.