Grafică din colecţia dr. Vintilă, expusă la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Grafică din colecţia dr. Vintilă, expusă la Muzeul de Artă

Cultură 23 Decembrie 2006 / 00:00 1117 accesări

Muzeul de Artă din Constanţa găzduieşte, în această perioadă, expoziţia permanentă intitulată “Dinu şi Sevasta Vintilă”. Expoziţia este formată din lucrări de artă, picturi, grafică şi sculpturi, care au făcut parte din colecţia doctorului Dinu Vintilă şi care au fost expuse la Muzeul din Topalu. Pentru prima dată, după aprox. 30 de ani, întreaga colecţie este prezentată publicului larg, care poate admira cele 228 de creaţii plastice. La etajul al II-lea al instituţiei muzeale sînt expuse 29 de lucrări grafice, create de artişti plastici moderni şi contemporani: Nicolae Vermont, Theodor Aman, Constantin Artavhino, Alexandru Steriadi, Eustaţiu Stoenescu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Sava Henţia, Nicolae Dărăscu, Ştefan Dimitrescu, Hrandt Avachian, Camil Ressu, Corneliu Baba, Dan Ialomiţeanu, Irina Buzea, Lucia Ioanid, Ioan Murariu şi Eugenia Iftodi.

Cele 29 de grafică sînt diferite, atît din punct de vedere al tehnici folosite, cît şi al stilului abordat. Publicul va observa că sînt expuse pe simeze schiţe şi crochiuri în tuş, lucrări realizate în culori de apă, în care formele sînt conturate în tuş, acuarele simple, pasteluri, dar şi grafice create în tehnica laviu, precum şi crochiuri în pastel. În ceea ce priveşte temele ilustrate de plasticieni, acestea diferă, pornind de la crochiuri, peisaje în Deltă sau citadine, naturi statice şi pînă la compoziţii cu personaje. “Stilurile se remarcă prin individualitate şi originalitate. Expoziţia este o dovadă de prospeţime, de simplitate şi rigoare, indiferent de tehnicile şi stilurile folosite de artiştii plastici”, a subliniat muzeograful Alexandra Radu.

Dintre lucrările prezente în colecţia de grafică a doctorului Dinu Vintilă se remarcă creaţiile lui Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Iosif Iser şi Nicolae Dărăscu. Cele patru lucrări de grafică create de Corneliu Baba sînt realizate în tehnici mixte: culori de apă în care formele sînt conturate în tuş, dar şi în pastel. Graficele sale ilustrează personaje bine desenate, cu atitudini simple. Vizitatorii Muzeului de Artă vor descoperi că printre personajele desenate de Corneliu Baba se află şi portretul plasticianului Camil Ressu, o schiţă color, în care roşul este predominant. Grafica “Cap de femeie” este o schiţă în semiprofil a unei femei în vîrstă, de la ţară, care poartă pe cap o basma şi este îmbrăcată cu haine largi, faldurile fiind foarte bine subliniate. La rîndul său, Nicolae Tonitza este prezent în această expoziţie cu trei lucrări, în care se remarcă linia curbă sigură. Şi el a realiza grafice cu personaj, un astfel de tablou fiind cel intitulat “Turcoaica Demira”.

Doctorul Dinu Vintilă a achiziţionat trei grafice create de Iosif Iser, compoziţii cu personaje. Iser a ilustrat oameni din înalta clasă a societăţii, la fel ca şi în picturile sale, care stau picior peste picior, poartă haine scumpe şi jobenuri. Fizionomiile personajelor sînt expresive, anumite trăsături fiind exagerate sau eliminate. “Aceaşi picturalitate suavă pe care o întîlnim la pînzele lui Nicolae Dărăscu poate fi observată şi în grafica sale. Linia este subordonată culorii, dar nu este absentă. Linia conturează detalii, cum ar fi personaje, trepte, ramuri şi ferestre”, a explicat muzeograful Alexandra Radu.

Taguri articol


12