Grandoare şi feerie la festivitatea de deschidere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Grandoare şi feerie la festivitatea de deschidere

Sport 09 August 2008 / 00:00 460 accesări

Chinezii au pregătit cu atenţie şi răbdare, calităţi specifice asiaticilor, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Publicul prezent pe noul stadion „Cuibul de Pasăre” a putut urmări un spectacol grandios şi feeric, unic în istoria olimpică, „interpretat” de circa 10.000 de oameni şi pigmentat cu 29.000 de focuri de artificii! Festivitatea a început cu dansul a 2008 de percuţionişti. Apoi, pe axa centrală a oraşului Beijing, au fost proiectaţi 29 de paşi din artificii, 29 fiind numărul ediţiei de la Beijing. Pe gazonul „Cuibului de Pasăre” au fost conturate din lumini cele cinci cercuri care compun steagul olimpic, din care au coborît 20 de zîne. Cele cinci cercuri din instalaţii luminoase s-au ridicat apoi în centrul Stadionului Olimpic. În arenă a intrat steagul Chinei, purtat de copii îmbrăcaţi în costume populare. drapelul fiind preluat de militari care l-au ridicat, în timp ce un cor compus din 224 de persoane au cîntat Marşul Voluntarilor, imnul oficial al Chinei. Regizat de celebrul cineast chinez Zhang Yimou, spectacolul a fost divizat în două părţi, „Civilizaţia strălucitoare” şi „Era glorioasă”. Au fost celebrate în primul rînd cele patru mari invenţii chinezeşti: hîrtia, tiparul, praful de puşcă şi busola. Într-un potop de culoare şi sunet, Confucius, altădată criticat dur de fostul lider comunist Mao Tze-Dung, a avut onoarea ca una dintre maximele sale celebre, „Cînd un prieten de departe soseşte, nu-ţi produce la fel bucurie?”, să fie scrisă într-o imensă caligrafie formată de corpurile unor dansatoare. Publicul a aclamat neîncetat artiştii, participînd la spectacol prin agitarea de torţe în culorile roşu, galben, albastru, portocaliu şi verde. Istoria literelor chinezeşti, opera chineză tradiţională, cu marionete, soldaţii de teracotă, Marele Zid Chinezesc, Drumul Mătăsii, Porumbelul Păcii şi artele marţiale - cam acestea au fost principalele momente prezentate publicului din toată lumea de miile de artişti prezenţi pe stadion. După defilarea delegaţiilor celor 204 ţări participante şi după ce preşedintele Chinei, Hu Jintao, a declarat deschise Jocurile Olimpice, iar torţa a fost aprinsă de fostul gimnast Li Ning, ceremonia de deschidere s-a încheiat cu un uriaş foc de artificii.

Drapelul României, purtat de handbalista Valeria Beşe

90 de şefi de stat şi de guvern au participat la festivitatea de pe “Cuibul de Pasăre”, între ei aflîndu-se Vladimir Putin şi George Bush, dar şi Traian Băsescu. Delegaţia României a defilat în frunte cu portdrapelul Valeria Beşe, căpitanul naţionalei olimpice de handbal, fiind cea de 118-a care a intrat pe stadion. Dintre cei 102 sportivi care vor reprezenta România la această ediţie a Jocurilor Olimpice a lipsit naţionala de handbal şi lotul de kaiac-canoe, care a plecat spre Beijing abia vineri. Băieţii din delegaţia României au fost îmbrăcaţi în sacouri turcoaz, pantaloni gri şi pantofi negri, iar pe cap au avut pălării. Fetele au purtat sacouri turcoaz şi rochii asortate, în timp ce în picioare au avut sandale cu barete albe şi turcoaz.

Din nou tensiune între Coreea de Nord şi Coreea de Sud

Delegaţia olimpică a Coreei de Nord şi-a schimbat poziţia de defilare la ceremonia de deschidere, pentru a nu fi în urma rivalei Coreea de Sud! În aplauzele spectatorilor, sportivii nord-coreeni au defilat cu patru poziţii mai tîrziu, între delegaţia Muntenegrului şi cea din Chile. Schimbarea a fost anunţată printr-un comunicat oficial care nu a explicat motivul. Spre deosebire de ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice, Coreea de Sud şi cea de Nord, separate de la războiul din 1950-1953, nu au mai defilat împreună la Beijing, în ciuda încercărilor oficialilor sud-coreeni de a-i convinge de contrariu pe omologii lor din nord. Coreea de Nord este reprezentată de 60 de sportivi la JO, în timp ce delegaţia Coreei de Sud numără aproape 260 de sportivi.



12