Monitorizarea călătorilor care vin din zone în care au fost înregistrate cazuri de gripă porcină, organizarea unor reţele de supraveghere, precum şi suplimentarea stocurilor de medicamente reprezintă unele dintre măsurile incluse în strategia de combatere a epidemiei, adoptată de Guvern. Strategia Ministerului Sănătăţii (MS) pentru prevenirea şi combaterea gripei porcine a fost prezentată Executivului şi reprezintă una dintre obligaţiile României, ca ţară membră UE. Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că strategia cuprinde cinci seturi de măsuri cu aplicabilitate imediată şi care trebuie luate la un nivel de maximă exigenţă. “De ieri, în fiecare punct de frontieră a României, terestru, aerian şi naval, există o echipă formată din cel puţin un asistent medical care monitorizează starea călătorilor sosiţi din zonele endemice”, a spus dr. Bazac. Alte măsuri se referă la organizarea reţelelor de supraveghere, prevenirea şi terapia medicală pentru eventualele cazuri suspecte de gripă şi completarea rezervelor de medicamente antiepidemice de terapie intensivă. “România a identificat Institutul Naţional Matei Balş ca fiind centrul de referinţă pentru izolarea posibililor suspecţi de gripă, iar Institutul Cantacuzino a fost identificat ca centru de referinţă pentru diagnosticul de laborator”, a spus Bazac. Ministrul a arătat că un alt set de măsuri se referă la informarea populaţiei prin mass-media şi prin serviciile medico-sanitare. “Principalul simptom al acestei gripe este febra mai mare de 38 grade. Fiecare dintre călătorii care intră în România vor primi la punctul de intrare în ţară un bileţel în care este explicată foarte clar simptomatologia bolii - cefalee, dureri, vomă, dar în special febră”, a spus dr. Bazac. Conform ministrului, turiştii străini cu simptome de boală sînt obligaţi să se adreseze punctelor medicale din zona de frontieră, iar ulterior vor fi monitorizaţi în deplasările prin ţară, atît de reţeaua medicală a MS, cît şi de Poliţia de Frontieră. “La nivelul UE nu există niciun fel de restricţie la nivelul circulaţiei persoanelor”, a adăugat ministrul. Potrivit demnitarului, Centrul european de control al bunurilor transmisibile a identificat tulpina de virus gripal ca fiind una recombinantă de tip H1N1 de provenienţă porcină. Gripa porcină pare să se extindă în mai multe state, provocînd îngrijorarea autorităţilor sanitare mondiale cu privire la o pandemie la om. Vaccinul împotriva gripei umane nu protejează împotriva gripei porcine, care se transmite în general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, însă consumul de carne de porc nu duce la îmbolnăvire. Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A. Boala trece ocazional la om, în general la persoane care vin în contact cu aceste animale.
Ministrul Sănătăţii prezintă strategia României în cazul unei pandemii
O echipă condusă de ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, va participa, la Luxemburg, la întîlnirea miniştrilor din statele membre ale UE privind gripa porcină, unde va fi prezentată şi strategia României în cazul unei eventuale pandemii. Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, membru al echipei care va pleca la Luxemburg, a declarat că, pentru întîlnire a fost pregătit un amplu material care cuprinde strategia României în acest caz şi primele măsuri luate de Ministerul Sănătăţii (MS) pentru prevenirea şi controlul a apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină. În plus, ministrul va vorbi despre implementarea recomandărilor OMS, despre rezerva strategică de antivirale, pregătirea punctelor medicale din aeroporturi şi a spitalelor pentru evantuale cazuri.
A început distribuirea de antivirale către spitalele şi institutele de boli infecţioase
MS a început distribuirea de antivirale către spitalele şi institutele de boli infecţioase din ţară, administrarea acestora pacienţilor infectaţi dovedindu-se eficientă pe plan internaţional. Consilierul ministerial Geza Molnar a declarat că vor fi achiziţionate şi materiale medicale şi aparatură de ventilaţie mecanică, pentru tratamentul eventualelor cazuri de gripă umană cu tulpină nouă, aşa cum este denumită acum gripa cu tulpină porcină. Potrivit consilierului ministerial, antiviralele se vor găsi doar în unităţile sanitare şi nu vor fi distribuite în farmacii. “Vreau să subliniez că nu facem profilaxie, adică strategie de prevenire prin medicaţie, ci ne pregătim pentru tratarea unor eventuale cazuri de îmbolnăvire. Profilaxia poate genera medicaţie incorectă şi riscăm să aducem virusul la un stadiu rezistent la antivirale, medicamente care s-au dovedit eficiente în cazul în care pacienţii s-au prezentat încă de la primele simptome la medic”, a mai spus dr. Geza Molnar. Altfel spus, este neindicată autoadministrarea de antivirale înainte de confirmarea îmbolnăvirii, pentru că există riscul ca, ulterior, medicamentele să nu-şi mai facă efectul, din cauza rezistenţei virusului la antidot. Geza Molnar a adăugat că tramentul persoanelor infectate cu virusul gripei porcine constă, în principal, în administrarea de antivirale, ventilarea mecanică în secţiile de terapie intensivă şi, în funcţie de starea pacientului, administrarea de alte medicamente specifice stărilor gripale. Specialiştii în boli infecţioase recomandă persoanelor care vin din zonele afectate şi care, în interval de şase-şapte zile de la intrarea în ţară, prezintă simptome ca febră mare, tuse seacă, dureri musculare şi articulare să se prezinte imediat la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală. Comisarul euroepan pentru extindere, Benita Ferrero-Waldner, a declarat, ieri, că blocul european se gîndeşte să sisteze toate deplasările în Mexic şi să dezinfecteze toate aeroporturile, din cauza epidemiei de gripă porcină. “Se ia în considerare oprirea tuturor deplasărilor în Mexic şi dezinfectarea tuturor aeroporturilor”, a spus Ferrero-Waldner.