REDUCEREA CALORIILOR Ultimele mese luate înainte de o intervenţie chirugicală ar putea influenţa viteza cu care pacienţii se recuperează după operaţie, sugerează un studiu efectuat de cercetătorii din cadrul Women\'s Hospital din Brigham, Marea Britanie. Ceea ce contează în primul rând este conţinutul de grăsimi al meselor. Ţesutul adipos este unul dintre componentele majore ce intră în alcătuirea corpului, iar acest ţesut este întotdeauna traumatizat în cursul unor intervenţii chirurgicale majore. Cercetătorii britanici au constatat că aceste traume operatorii afectează echilibrul chimic al ţesutului gras, cu efecte asupra substanţelor prin care acesta comunică cu diferite organe ale corpului.
Studiul a fost realizat pe şoareci, constatându-se că aceia care fuseseră hrăniţi cu o dietă ce corespunde dietei occidentale tipice, cu conţinut mare de grăsimi, prezentau, la nivelul ţesuturilor, un răspuns chimic dezechilibrat. Hrănirea cu o dietă săracă în grăsimi cu câteva săptămâni înainte de operaţie reducea însă acest dezechilibru. A fost măsurat modul în care grăsimea corporală a răspuns la intervenţia chirugicală şi au încercat să afle dacă reducerea numărului de calorii din grăsimi consumate înainte de operaţie modifică felul în care ţesutul adipos răspunde la traumele tipice unei operaţii.
PROTECŢIE ÎMPOTRIVA TRAUMEI CHIRURGICALE Cercetătorii au hrănit un grup de şoareci cu o dietă bogată în grăsimi, de circa 60% din calorii, şi grupul de control, hrănit cu o dietă mai apropiată de normal, cu numai 10% din calorii provenind din grăsimi. Cu trei săptămâni înainte de operaţie, au trecut o parte dintre şoarecii hrăniţi cu multă grăsime la o dietă normală. În timpul operaţiei, s-au realizat proceduri care ar avea loc în cursul unei operaţii obişnuite şi au constatat că trauma chirugicală afectează foarte rapid ţesutul adipos, atât la locul traumei, cât şi la distanţă de el. Influenţa s-a manifestat prin inflamaţie mai puternică şi scăderea sintezei hormonilor derivaţi din grăsimi, mai ales la şoarecii de vârstă adultă şi la cei la care s-a simulat o infecţie a plăgilor. Însă reducerea aportului de grăsimi înainte de operaţie a micşorat aceste efecte, la şoarecii de orice vârstă, chiar şi la cei la care fusese simulată o infecţie.
De vreme ce grăsimea este un ţesut larg răspândit în organism, capacităţile sale de a suferi transformări rapide ar putea fi utilizate pentru a micşora riscul de complicaţii în urma intervenţiilor chirugicale. Suprimarea unor alimente din dietă, cu câteva săptămâni înainte de operaţie, fără bineînţeles a se ajunge la malnutriţie, ar putea fi un mod simplu, necostisitor şi eficient de a proteja corpul împotriva stresului produs de operaţie. Sunt vizaţi pacienţi care suferă operaţii de chirurgie vasculară şi sunt expuşi riscurilor de complicaţii post-operatorii, precum întârzierea vindecării plăgilor chirurgicale, atac de inimă sau atac vascular cerebral.