Dintre toate componentele alimentelor, grăsimea conţine cele mai multe calorii, de două ori mai mult decât alimentele cu amidon, explică master european în Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. Dar asta nu înseamnă că alimentaţia noastră nu trebuie să conţină grăsimi. “Trebuie să fie “grăsimile bune” şi în cantitatea recomandată”, completează medicul şef. Grăsimile saturate se găsesc în aproape toate grăsimile animale (unt, untură, grăsimea din carne, brânză, lapte, smântână). Cocosul şi palmierul conţin, de asemenea, grăsimi saturate. “Consumul lor reprezintă un risc de ateroscleroză, afecţiuni cardiovasculare, cancer mamar”, atrage atenţia dr. Popescu. Grăsimile mononesaturate şi polinesaturate se găsesc în uleiurile vegetale de soia, porumb, floarea-soarelui, în peştele gras (cele polinesaturate) şi în uleiul de măsline, uleiul de rapiţă, nuci şi seminţe (cele mononesaturate). Ele sunt bogate în vitaminele A, D, E, K, ce ajută la solubilizarea grăsimilor şi furnizează acizii graşi esenţiali pentru protejarea inimii, pentru o piele sănătoasă şi pentru dezvoltarea celulelor.